Георги Пирински е главен редактор на сп.„Ново време“  и доскорошен депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г., заместник-председател на БСП (1990-1996), министър на външните работи на България (1995-1996), председател на 40-ото Народно събрание (2005-2009). 

ЗА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА - РАВНОПРАВНО СОЦИАЛНО ДОГОВАРЯНЕ

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 Ако човек се чувства безправен и безсилен в работата си, с накърнено достойнство, той се отчуждава и от обществените дела. Горчилката от неуважението на труда се пренася и в семейството. В основата на това състояние днес е всевластието на пазарните отношения, диктатът на парите и бизнес интересите преди всичко в сферата на труда. Поради което точно оттам следва да започне обратът към формирането на държава и общество, подчинени на интересите и волята на гражданите.


Без радикална промяна, без смяна на системата, България се превръща в страна, в която темелите на Конституцията – демокрацията като власт на народа суверен, достойнството и сигурността на личността, окончателно се компрометират в условията на всевластието на парите и пазара. Ето защо тази власт на неолибералния капитализъм следва да бъде отречена и сменена от суверенната социал­на държава ‒ гарант на свободата, равенството, справедливостта и солидарността в съвременните реалности.

Но откъде да се започне, за да бъде такава по същество революционна заявка реална, а не празно пожелание? Кое е решаващото обществено отношение,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор