Естрела Дура Фернандес е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и на Комитета по заетостта и социалните въпроси. 

Ирина де Санчо Алонсо е старши политически съветник по въпросите на заетостта и социалната политика на испанската социалистическа делегация в Европарламента.

КЪДЕ Е „СДЕЛКАТА“ В ЕВРОПЕЙСКАТА ЗЕЛЕНА СДЕЛКА?

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 Новият курс беше социален договор с американския народ. Европейският зелен нов курс (Green New Deal) също трябва да утвърди социалните, наред с екологичните стремежи.

 

Идеята за „Нов курс“ (New Deal) се заражда в Съединените щати през 30-те години на миналия век като отговор на широко разпространеното мнение, че правителството не е изпълнило своите задължения и че икономиката не носи просперитет за мнозинството от хората. Следователно трябваше да бъде изработен нов договор между хората, правителството и социалните партньори, за да се постигне напредък, справедливост и равенство.

През 1933 г. във встъпителната си реч като президент Франклин Д. Рузвелт представи този нов договор пред американския народ: серия от прог­рами, публични проекти, финансови реформи и регулации, които да облекчат бедните и безработните. Той включва и реформа на финансовата система, както и план за икономическо спасяване от Голямата депресия. Новият курс разширява обема и обхвата на федералното правителство ‒ по-специално по отношение на неговата роля в икономиката.

За да бъде подсилен, през 1935 г. той е допълнен с втори пакет от реформи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор