Приета с Решение на НС на БСП по т.2 от дневния ред на заседанието, проведено на 14 декември 2019 година

 

ПОЗИЦИЯ НА НС НА БСП ПО ЗАЯВЕНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 

Досегашните резултати в противодействието срещу престъпността и корупцията, особено засягащата високите нива на властта, не ни удовлетворяват. Прокуратурата трябва да разполага с необходимите правни средства за преследване на престъпността и за отмяна на незаконосъобразни актове, но като използва тези средства по предназначение в съответствие със закона, без да злоупотребява с мерките на процесуална принуда. Не е възможно обаче решението на всеки обществен проблем да се търси в създаване на нови наказателни състави и в завишаване размера на предвидените наказания.

Равносметката от неколкократните промени в Конституцията в главата за съдебната власт и от многобройните изменения на законодателството в тази материя показва, че те не постигнаха целите, с които бяха мотивирани. Без повишаване на изискванията към селекцията, дейността и отговорността както на политическите институции, така и на магистратурата повторението на подобни действия няма да доведе до обещаваните резултати.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор