Искра Баева е професор по съвременна световна история в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите: „Източна Европа след Сталин 1953 - 1956“, „България и Източна Европа“, в съавтор­ство с Евгения Калинова: „Българските преходи 1939 - 2002“, „Следвоенното десетилетие на българската външна политика 1944 - 1955“, „Социализмът в огледалото на прехода“ и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993-2000). 

50-И ЮБИЛЕЕН, НО НЕ ИСТОРИЧЕСКИ КОНГРЕС НА БСП

Брой 11-12, ноември - декември 2020

 Трябва ли ѝ на БСП дискусия за бъдещето


 

Годината 2020 започна нормално в България, но още първите ѝ месеци показаха, че едва ли ще има нещо нормално в събитията не само в нашата страна, а и по цял свят. Всичко започна извън нас заради непознат вирус (Ковид-19), тръгнал от Китай, който благодарение на глобализацията бързо се разпространи в цял свят. Неочакваният резултат показа колко бързо светът може да се върне с десетилетия и столетия назад, разтърсен от първичен страх и отчаяни непоследователни опити епидемия­та да бъде избегната, ограничена и преодоляна.

Засега в това не са успели страните от нашия развит свят, но затова пък на преден план с пълна сила изпъкнаха всички позабравени или поприкрити социални, политически и икономически проблеми, както и разнообразни теории на заговора.

Започнах с тази актуална картина, защото в такава обстановка трябваше да се проведат най-важните за БСП избори – първо за пръв път прекият избор за председател на партията, а след това и поредният конгрес, чиято цел е да определи стратегията и тактиката за БСП в предстоящата изборна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор