Велислава Дърева, публицист, есеист и кинодокументалист. Носител на наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика Георги Кирков“.

О ПИСМЕНЕХЪ. За „името“ на 24 май

Брой 11-12, ноември - декември 2020

 Истината не прави никого по-слаб, нито по-малък, нито по-малко значим. Тя въздига всекиго до мястото, което му е отредено от неговите собствени усилия и въпреки усилията на неговите зложелатели. Тя е като светило – ако я сриташ под миндера, ще ти подпали къщата.

 Азъ

Помните ли?

Онзи залцбургски професор, дето разправяше, че кирилицата била „руски комунистически шрифт“, „комунистическа ерес“, „шрифт на некултурните хора“ и „синоним на боклука“; че „славяните са духовно нищи роби“; че св.св. Кирил и Методий „не са нито първоучители, нито апостоли на славяните“, че „те никаква азбука не са създавали“, обаче поради своя каприз нарекли азбуката, дето не я били създавали, славянска; че славянските езици били неприлично многобройни и трябва да се „минимизират до един език – илирийски“ (!), ала не каза дали и многобройните славяни трябва да бъдат „минимизирани“; че „между кирилската Европа и образованата на латиница Европа зеят цивилизационни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови