Крум Василев (14.04.1925 - 10.10.2020) 

 

От редакцията на сп. „Ново време“:

През последните години на своя забележителен живот Крум Василев силно подкрепяше списание „Ново време“ като незаменима трибуна за разпространяване на социалистическите идеи в съвременна България.

 

Като израз на дълбоката ни признателност за неговата неизменна подкрепа и на почит към неугасващата му преданост към социалистическия идеал до последните мигове на живота си отново поместваме неговото изказване на дискусията „30 години след Десети. А сега накъде?“, организирана от сп. „Ново време“ на 13 ноември 2019 г. в клуб „Перото“ на НДК. - НАЛЯВО!

 

ПРОСТИХМЕ СЕ С КРУМ ВАСИЛЕВ, НО ОСТАНА НАЙ-ЦЕННОТО – ВЯРАТА МУ И НАШАТА ПАМЕТ ЗА НЕГО

Брой 11-12, ноември - декември 2020

 На 10 октомври 2020 г. на 95-годишна възраст си отиде Крум Василев – един от последните представители на едно необикновено поколение в историята на България. Това е поколението, преживяло три епохи: българския капитализъм, държавния социализъм и прехода, поколение, сред което има и хора като него, които и през трите епохи са изразявали несъгласие с несправедливостите, независимо от рисковете за себе си.

По повелята на съдбата на това поколение му се налага да се сблъска с повечето предизвикателства на ХХ в., то е принудено да пожертва ученическите си години и безгрижието на младостта, за да се включи в световната битка срещу „кафявата чума“ на фашизма и националсоциализма, налага му се със собствен труд да започне изграждането на съвременната българска държава, да преживее многобройните разочарования от нереа­лизирания идеал, преди да се срещне с най-трудното преживяване – да види разрушено делото на живота си. Крум Василев беше един от последните представители на тази свръхчувствителна група от своето поколение, които докрай остават верни на младежките си идеали и са готови да ги защитават с всякакви средства докрай.

Това поколение е исторически феномен
на ХХ и началото на ХХ


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор