ЗА НАЧАЛОТО НА ОБЩОПАРТИЙНАТА ДИСКУСИЯ

Брой 1-2, януари - февруари 2021

Драги читателю,

 

Първият брой на нашето списание за тази година целѝ да спомогне за началото на общопартийна дискусия „Социализъм ХХІ век“. В него ще намерите отговорите на дванадесет авторитетни философи, социолози и политолози, които се отзоваха на поканата на списанието да споделят свои мнения по десет въпроса, предложени от „Ново време“ – благодатна основа за сериозно навлизане в същината на проблемите и предизвикателствата пред това най-отговорно начинание.

 

Със същата цел са включени и още два материала – статията „За идейно-програмна дискусия в БСП“ на Янаки Стоилов, съдържаща дискусионните теми и въпросите, утвърдени от Комисията за идейно и програмно развитие и политическо образование (КИПР и ПО) на БСП, както и информация за съвместната инициатива на списанията „Ново време“ и „dВЕРСИЯ“ за широка дискусия с мото „Компас за социалисти“.

 

Друг...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #5 ламбен 2021-03-23 08:21
Отворете се и пуснете и другите – не дръжте трибуната само за своите разбирания – това ще разшири много публичния интерес и ще подобри решително качеството на крайния резултат на дискусията.

В този ред на самоусъвършенст вуване на второ място предлагам следното: моля ви – премахнете погрешно поставените от вас груби технически ограничения – хиляда думи са прекалено малко за излагане на позиция, те не стигат дори за обоснован коментар, камо ли за обоснована позиция. Защото сегашните граници на изказванията и предложенията са само за одобрителни акламации и снизходително така наричаните на шега – други въпроси. Нека да бъдат поне три или четири хиляди думи – това все пак са само някакви три или четири страници.
Цитиране
 
 
0 #4 ламбен 2021-03-23 08:20
Но тези хора днес, също както и в миналото, не са наши врагове – те са само предатели под натиска на обстоятелствата – и ние в никакъв случай не трябва да ги гоним от себе си и да се изолираме на друга земя от тях. Там където е възможно и доколкото е възможно това – ние трябва да вложим най-доброто от себе си за постигане на разбирателство. Защото все пак – една майка ни е раждала – ние сме от едно семейство и имаме прекалено много общи интереси и допирни точки с всички леви идеологически разклонения. В този смисъл имам следното предложение към изданието:
Цитиране
 
 
0 #3 ламбен 2021-03-23 08:18
Така да се каже – моля ви се, бъдете възможно най-широко скроени. Но без, разбира се, да забравяте никога за тясно социалистически я корен на партията, която наследявате.

Нашите предци в тази партия са ни завещали да помним и да спазваме доказаното с кръв – като повелите на устава в казармата – разбиране, че широките социалисти и социалдемократи те са били в крайна сметка винаги предатели на лявото и са минавали на десния фронт.

Не го ли виждаме това и днес потвърдено за пореден път на практика?
Цитиране
 
 
0 #2 ламбен 2021-03-23 08:17
Макар че – в никакъв случай не трябва да си затваряме очите и да се изолираме от истината – прозорецът на възможностите за съживяване на масовия ляв живот в партията и държавата е вече почти плътно затворен и остава много малко време развитието на тази унищожителна тенденция да бъде предотвратено.

В този смисъл имам следното предложение към изданието – отворете максимално филтъра – спирайте само деструктивните откровено неграмотни и първосигнално първобитни вражески изказвания, без да изрязвате от корен дясното несъгласие – оставете най-после всички заинтересовани разумни леви и десни хора да си изкажат, ако поискат, болката и да правят предложения.
Цитиране
 
 
0 #1 ламбен 2021-03-23 08:15
С огромно огорчение съм принуден да констатирам очевидния факт на липсата на какъвто и да било публичен интерес към предлаганата тук общопартийна дискусия. Имам предвид – медийно филтриран и одобрен за пропускане навън към обществото интерес. Включително и в настоящото – специално предназначено да бъде платформа на идеологическия живот на партията – издание.

За какво говори това?

Според мен – за проблеми във филтъра на изданието, който е поставен в него още от времената на установяването на кръгова отбрана срещу всичко ляво, което по-бързо или по-бавно разбра какво е на практика и не прие като същност перестройката и нейните унищожително глупави реформи. Защото не мога да повярвам в обратната възможност – въпросният интерес към най-после предложената на масовата публика общопартийна дискусия действително да не съществува на практика – това все още не е станало обективна реалност, според мен.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор