Георги Пирински е главен редактор на сп. „Ново време“ и доскорошен депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г., заместник-председател на НС на БСП (19901996), министър на външните работи на България (19951996), председател на 40-ото Народно събрание (20052009).

 

2021-ВА – ГОДИНА НА КОНСТИТУЦИЯТА!

Брой 1-2, януари - февруари 2021

 

През настоящата 2021 година предстои
не просто „да отбележим“ 30-ата годишнина от приемането на Конституцията на Републиката, а нещо много по-съществено –
да осъзнаем нейната роля на крайъгълен камък както за решаване на днешните проблеми на гражданите, така и за бъдещето на страната. Защото днес става дума не просто да си изработим някакви „политики“, а за ново съдържание на самата политика.


 И за протестиращите от миналото лято, и за мълчаливото мнозинство, останало настрани от протеста, отдавна не е никаква новина, че „царят е гол“, т.е., че съвременната демокрация е в дълбока криза на представителството, че органите на властта са пронизани от едва прикриваните пипала на „паралелната държава“ – и в метрополиите, претендиращи да са носители на факела на свободата, и в страни като България.

Всички днес се кълнат, че са за свободен, справедлив и сигурен живот, че за да го постигнем, се налагат дълбоки промени в досегашното функциониране на държавата – дори лидерът на ПП ГЕРБ, премиерът Борисов, миналия август „съобщи решението...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #4 ламбен 2021-03-20 21:32
Ама ... ние в това време се бяхме фокусирали изцяло върху новата си конституция, вместо набързо да си поправим старата и – с наличната все още огромна обществена енергия – да се заемем сериозно с промените в новите, наложени ни отвън - жестоко различни !!! - икономически и политически условия. Това е напълно пагубният ефект на новата конституция върху развитието на държавата!
И вместо да я възхваляваме чак досега – като зомбираните отвън перестройчици, на които и до днес още не са им изветрели главите от тогавашните завери и заклинания – много по-добре би било най-после да започнем да си даваме ясна сметка за това какво допуснахме да бъде направено през главите ни в онези мръсни измамни години на началото на разрушителните реформи!
За да можем да поставим точна диагноза на причините за днешното ни жалко и безпомощно състояние и най-после да вземем отдавна необходимото правилно решение за спасяване на каквото е останало след катастрофата, колкото и малко да е то, за съжаление.
Цитиране
 
 
0 #3 ламбен 2021-03-20 21:27
Някой забеляза ли, че в същото това време Унгария, която тогава имаше напълно сравними ресурсно икономически и демографски параметри с нашите – но имаше с над 30% по-голям външен дълг от нашия !!! – успя напълно да уреди отношенията си с кредиторите и започна промени и развитие, които я доведоха до относително благополучие, непостижимо изобщо за нашите днешни жалки възможности?
Но ние тогава - предвождани от най-големите си ахмаци перестройкаджии и превратаджии, които не бяха вършили никога никаква истинска работа - напълно излишно глупаво искахме нова – калпава също като предишната – конституция.
Някой забеляза ли, че в същото това време се раздаваха с благотворителна цел под масата парите на банките на ганстери и милиционерски зависими мошеници, за да правели били те успешен бизнес с тях, който техен тъпанарски бездарен напън за кокошкарско печалбарство ... за срам дори и на самите кокошки в селските им дворове ... малко по-късно едва не причини тотален фалит на държавата?
Цитиране
 
 
0 #2 ламбен 2021-03-20 20:57
Но ние зорлем бяхме принудени от външните ни пишман доброжелатели да обсъждаме години наред именно тези глупости и да изхабим за това цялата огромна енергия на хората, готови да променят за добро страната ни!
Докато в същото това време един ахмак радиолюбител - чрез мръсен и подъл преврат чучнат начело на министерския съвет - безпросветно нагло отказа да плаща външните дългове на държавата, с което вбеси до крайност нейните кредитори и ги принуди да ни отмъстят жестоко, като ни изолират за повече от 4 години без никакъв достъп до външен кредитен ресурс за промени и развитие.
Някой, в еуфорията на обсъждането на конституцията, това забеляза ли го?
Цитиране
 
 
0 #1 ламбен 2021-03-20 20:45
Коренни реформи чрез нова конституция - това беше една натрапена отвън американска глупост, която отклони - за няколко фатално ценни години - към свирката на държавния локомотив огромната натрупана обществена енергия и желание за промени.
Вместо да обсъждат тях, хората бяха принудени да обсъждат изкелифещени адвокатски фокуси и фалшиво имитационни обществени заблуждения от сорта на някакъв свободен пазар (какъвто не е имало никога и никъде - и няма и сега, включително и при нас, разбира се) или някакви хипотетично демократични човешки права и свободи (каквито също винаги и навсякъде е имало в много относително и условно състояние). За тоталитаризма на властта да не говорим изобщо!
Защото какво, освен абсолютен и безапелационен тоталитаризъм, е днешното закриване на достъпа до социалните информационни мрежи не само на редовите граждани, но дори и на президента на най-голямата държава на света?
За какви човешки права и свободи може да става дума при това?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор