Нако Стефанов е професор, доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия – Китай, Корея и Япония, специалист по управление.

 

 

ИДЕИТЕ НА АКАД. ЕВГЕНИ МАТЕЕВ И СЪВРЕМЕННОСТТА В РЕАЛНОСТИТЕ НА ПАЗАРНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ В КИТАЙ И ВИЕТНАМ

Брой 1-2, януари - февруари 2021

Дълбоката криза, в която е изпаднала днес системата на неолибералния капитализъм, всекидневно доказва неадекватността на тази доминираща вече над 30 години в света икономическа схема. В резултат от нейното налагане даже в центъра на тази система – САЩ, се наблюдава определен социално-икономически упадък. Да не говорим за такива периферийни капиталистически страни като България, стоящи пред пропастта на цялостна национална катастрофа в нейните демографски, социално-икономически и прочее аспекти. В условията на сегашната стопанска безпътица обръщането към изявени фигури на българската икономическа мисъл може да се окаже брод, през който нашата страна да премине мътната река на днешното ни безвремие.

Тук следва да си спомним преди всичко творчеството на академик Евгени Матеев, да почерпим идеи от кладенеца на неговата академична мъдрост. Това е особено вярно, ако, изследвайки наследството на Академика, не установяваме едно съзвучие на неговите идеи с практиката на най-успешните модели през последните десетилетия – тези на страните на „пазарния социализъм“ – Китайската народна република (КНР) и Социалистическа република Виетнам (СРВ).

Основна теза, която се защитава в дадената работа, е, че ключови идеи, заложени...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #6 ламбен 2021-04-06 11:12
Престанете - това пишман финансистите и фалшименто икономистите - престанете да пробутвате на хората разни нереални рецепти като тази за геройствата на барон Мюнхаузен в Китай или Виетнам, който сам се бил изтеглил там за косата си от блатото!

Стига глупости!

Блатото трябва да се пресуши!

То крие огромно количество български пари на дъното си, които могат да бъдат нормативно заставени да заработят истински за българите като носят при това реални печалби от реално производство на собствениците си чрез работа вътре в българската икономика.

А не - както сега - да паразитират отвън, без да се ангажират реално и да поемат каквито и да било рискове и тежести върху себе си, богато печелейки в полза на чужди външни банки от грабителски лихви върху гарантирано обезпечени с българска предприемаческа кръв заеми!
Цитиране
 
 
0 #5 ламбен 2021-04-06 11:05
Именно защото валутният борд абсолютно забранява инвестициите на държавата в собствената й икономика българите биват държани бедни като въшки десетки години наред и залъгвани като първобитни диваци с някакви вълшебни външни инвестиции, които вече ще стане четвърт век не идват и очевидно няма да дойдат никога и отникъде.

Докато в същото време българският държавен валутен резерв от над 25 милиарада евро лежи на трупчета срещу отрицателни лихви в германските банки! И още по-голям резерв от близо 30 милиарда евро вложения мухлясва без да носи реални приходи, а само паразитни (отдавна вече дори - отрицателни) лихви, в чуждите банки регистрирани с цел грабеж като български!

Всичките тези огромни пари могат да бъдат нормативно заставени да заработят истински - на равна нога и при споделен риск - заедно в един отбор с предприемачите в индустрията и земеделието като инвестиции вътре в българската икономика!
Цитиране
 
 
0 #4 ламбен 2021-03-21 13:54
Така че – ако ти искаш да говориш нещо за възраждане и възстановяване от нищото на българската икономика – ти трябва да започваш и да завършваш само и единствено с възможните начини за унищожаване или премахване на валутния борд !!!
Всичко друго, включително и това, за което си се разприказвал надълго и нашироко тук, са пълни и абсолютни глупости, докато бордът не бъде премахнат.
Капистик?
А така !!!
Цитиране
 
 
0 #3 ламбен 2021-03-21 13:53
Именно с усмирителната риза на валутния борд върху икономиката на държавата започна нейното пълно парализиране и осакатяване, последвано от категоричните заплахи на Световната банка и Международния валутен фонд, че България ще бъде лишавана от всякакви кредити дотогава, докато не извади напълно и окончателно гръбнака на държавата си от своето земеделие и индустрия. След което ние бяхме много лесно и безпрекословно вкарани като безропотни говеда в европейската кланица за пълно разфасоване и по този начин за пръв път станахме и после останахме бедни като въшки и до днес!
Такъв е коренът на нашият проблем, уважаеми!
Цитиране
 
 
0 #2 ламбен 2021-03-21 13:52
Защото, за да бъде запазен от каквито и да било рискове валутния резерв на държавата, желязно гарантиращ бъдещите вземания на кредиторите, основната цел на съществуването и запазването на валутния борд в продължение на изминалите десетки години е да бъде оставен той да съществува като една тотално възпираща бариера пред счетените за абсолютно рискови за валутния резерв каквито и да било инвестиции на българската държава в собствената й икономика.
Това е истината, уважаеми!
Цитиране
 
 
0 #1 ламбен 2021-03-21 13:49
Ама, ти наистина ли си вярваш и се взимаш на сериозно, бе уважаеми?
Какви идеи на какъв академик? Какъв Китай и какъв Виетнам? Всичко това са напълно неприложими в днешните български условия глупости!
Защо ти не си даваш никаква сметка за това?
Защото със същия успех можеш да се опитваш да убеждаваш един първобитен дивак да подкара случайно намерения от него в гората реактивен самолет.
Ти очевидно изобщо не знаеш какъв е основният проблем и главната спирачка на българското икономическо развитие и растеж в новите - забиколили отвсякъде България !!! - неолиберални икономически природни дадености.
Това е валутният борд, уважаеми!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови