На 22 април 2020 г. се навършиха сто години от рождението на Валери Петров. За отбелязването на този юбилей Съюзът на българските писатели учреди Национална награда за литература „Валери Петров“.

Тържеството, на което бе връчена наградата,  се състоя на 16 декември 2020 г. 

 ПЕТЪР АНАСТАСОВ е роден на 27 октомври 1942 г. в с. Марково, Пловдивско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е журналистика в Москва. Бил е директор на издателство „Христо Г. Данов“, работил е като драматург в Кюстендилския драматичен театър, главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“. В момента е главен редактор на издателство „Светулка44 АТЕНЕЙ“. Дебютира в поезията през 1967 г. Автор е на книги със стихове: „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „Този черен бял свят“, „Хубава и проклета си“ и др. Автор е и на шест пиеси, сред които „Обещай ми светло минало“. По негови сценарии са заснети телевизионните филми „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“ и „Оттатък ставаш невидим“. Сценарист е и на дванадесетсерийния телевизионен филм „Църква за вълци“. Носител е на Националната награда за поезия „Пеньо Пенев“, на Наградата на СБП за поезия за книгата му „Както те обичам“ и на наградата „Николай Лилиев“ за цялостно поетично творчество. Почетен гражданин на Пловдив.

ПЕТЪР АНАСТАСОВ – ПЪРВИ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА „ВАЛЕРИ ПЕТРОВ“

Брой 1-2, януари - февруари 2021

 

На 22 април 2020 г. се навършиха сто години от рождението на Валери Петров – един от неповторимите съвременни български поети, писатели, сценаристи, преводачи, интелектуалци и общественици. Поради ограниченията на вирусната пандемия, много от планираните през годината разнообразни прояви, посветени на неговото изключително творческо наследство, се проведоха, без да им се даде широка публичност, други бяха отложени, а трети ще останат нереализирани. Бяха издадени юбилейни сборници с избрани творби на Валери Петров и преиздадени неговите пет приказки за деца. Бяха възстановени или поставени отново театрални и музикални спектакли по негови творби. Видяхме отново забележителни български филми и телевизионни постановки по сценарии на Валери Петров.

 Първи носител на Националната награда за литература „Валери Петров“, учредена от СБП по случай стогодишния юбилей, стана Петър Анастасов – изтъкнат български поет, драматург, публицист и издател. Наградата бе връчена в средата на декември 2020 г. на скромно тържество в галерия-книжарница „София прес“ в присъствието на членове на СБП, представители на семейството на Валери...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор