На 22 април 2020 г. се навършиха сто години от рождението на Валери Петров. За отбелязването на този юбилей Съюзът на българските писатели учреди Национална награда за литература „Валери Петров“.

Тържеството, на което бе връчена наградата,  се състоя на 16 декември 2020 г. 

 ПЕТЪР АНАСТАСОВ е роден на 27 октомври 1942 г. в с. Марково, Пловдивско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е журналистика в Москва. Бил е директор на издателство „Христо Г. Данов“, работил е като драматург в Кюстендилския драматичен театър, главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“. В момента е главен редактор на издателство „Светулка44 АТЕНЕЙ“. Дебютира в поезията през 1967 г. Автор е на книги със стихове: „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „Този черен бял свят“, „Хубава и проклета си“ и др. Автор е и на шест пиеси, сред които „Обещай ми светло минало“. По негови сценарии са заснети телевизионните филми „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“ и „Оттатък ставаш невидим“. Сценарист е и на дванадесетсерийния телевизионен филм „Църква за вълци“. Носител е на Националната награда за поезия „Пеньо Пенев“, на Наградата на СБП за поезия за книгата му „Както те обичам“ и на наградата „Николай Лилиев“ за цялостно поетично творчество. Почетен гражданин на Пловдив.

 

ВАЛЕРИ ПЕТРОВ ПОДАРИ НА БЪЛГАРИЯ БЕЗЦЕННИ СЪКРОВИЩА

Брой 1-2, януари - февруари 2021

 

Уважаеми гости,

 

Предполагам, че не ви е трудно да си обясните моето вълнение, моята радост и моето желание да благодаря на всички, които ме определиха за първи носител на тази фантастична награда. Че съм по-малък от нея, се разбира от само себе си, но в случая ми се говори не за моята ощастливена персона, а за ощастливената българска поезия, която получава хоризонта на една изключително благородна като замисъл, като перспектива и като жест литературна награда. Без да е придружавана от йерархични звания и социални екстри, тя ще вдъхновява българските поети, тези рицари на истината и красотата, в техния непримирим двубой с бездуховността.

Ще си позволя да откроя красивата фамилност на тази уникална награда. Тя започва от безсмъртието на творчеството, което завеща на своята фамилия и на целия български народ Валери Петров.

Познавах по име Валери Петров и се влюбих в неговата поезия благодарение на моята съученичка в Руската гимназия Вера Ганчева, с която ни сближаваха общите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор