Борис Попиванов (1981, София), доктор по политология (2011), доцент по политология в едноименната катедра в СУ „Св. Климент Охридски“ (2004). Автор на изследването „Новият избирател“ (2007). Научни области и интереси: политически идеологии, теория на гражданството, младежки изследвания; член на Българска асоциация за политически науки, член на Съюза на българските журналисти.

БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НЕЙНИЯТ 4 АПРИЛ

Брой 3-4, март-април 2021

 Полярните оценки за едно изборно поражение

Обърне ли се колата, пътища много. Тази поговорка е особено поучителна при анализи на изборни поражения. След като знаем окончателния резултат от изборите, става сякаш по-лесно да обясним как е станал възможен и да открием назад във времето всички необходими предпоставки за него. С други думи, изкушаваме се да изковем някаква неумолима логика на събитията и да твърдим, че нещата са можели да се случат само по този начин и по никакъв друг, а ние, разбира се, отдавна сме ги предвидили. Истината е, че точно тези резултати от редовните парламентарни избори в България на 4 април 2021 г., както и представянето на коалицията „БСП за България“ в тях, не бяха предвидени или най-малкото не присъстваха ярко в публичното пространство като прогнози. Както реалните социологически проучвания, така и внимателните политологични анализи сочеха отчетлива загуба на БСП от първенеца ГЕРБ, при значителен отлив на гласове от левицата, но нито третото място, нито онези под 500 хиляди бюлетини бяха сериозно обсъждани.

Не само анализът в подобна ситуация трябва да бъде хладнокръвен, но е хубаво и политическите субекти да снижат емоционалния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови