Проф. д-р Нено Димов  е преподавател в катедра „Социално-икономическа география“ към Факултета по география на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси са насочени към социално-икономическа география на България, теоретична география, регионална политика, регионално управление на България. 

 

КАКВИ СА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА БСП?

Брой 3-4, март-април 2021

 На проведените парламентарни избори през април 2021 г. в България БСП получи подкрепа от 480 146 гла­соподаватели или 15,01%.

Краткият анализ на гласувалите за БСП разкрива следната ситуация:

По-голям е броят на гласувалите жени – 264 803, а мъжете са 215 343. Такава голяма вариация по пол има и партия „Има такъв народ“. За другите парламентарно представени партии разликата мъже – жени е по-малка. Необходимо е да се разкрият причините за тази голяма аномалия и да се предприемат конкретни мерки.

Много важна и стратегическа за бъдещето е възрастовата структура на избирателите на БСП. Резултатите са следните (вж. таблицата):

Възрастовата структура на гласувалите за БСП разкрива, че партията е получила доверието на близо 76 хил. гласа от избиратели на възраст до 40 години. Това е най-активното и перспективно ядро от избиратели, към които следва да се провежда системна, целенасочена и конкретна политика на работа. Тази група на БСП ще поддържа влиянието на партията през следващите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор