Проф., д.ф.н. Васил Проданов e преподавател в УНСС. Бил е главен секретар на Българското философско дружество (1978 – 1989), директор на Института за философски науки (1988 – 1992) и на Института за философски изследвания към БАН (1995 – 2010). Автор на стотици научни публикации, излезли в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни в света. Автор на 21 книги, сред които „Познание и ценности“, „Биоетика“, „Биосоциални ценности“ и др.

 

ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА ПЕРИОДИТЕ 1944-1989 И 1989-2019 И КАКВО РЕАЛНО СТАНА

Брой 3-4, март-април 2021

 Идеологията и идеологическите превъплъщения на активните участници в станалото у нас след 1989 г.

През 1987 г. Горбачов издаде своята книга „Перестройката и новото мислене за нашата страна и за целия свят“, в която говори, че е необходимо „ново политическо мислене“, в което общочовешките ценности имат приоритет пред класовите, от което следваше, че и външната политика вече няма класов характер и в този смисъл и трябва да бъде деидеологизирана. Неслучайно той се отказа от предходната политика на СССР на сътрудничество и помощ на другите социалистически страни, спря икономическата помощ за Куба, започна да налага продажба на нефта на другите социалистически страни по пазарни цени. Така идеята за де­идеологизация влезе в перестроечното, а след това и в т.нар. демократично мислене, ставайки превърната форма, зад която се прикри реалният процес на реставрация на капитализма.

„Демократите“ у нас както в социалдемократическия им, така и в антикомунистическия им вариант, се родиха първоначално като перестройчици, а с разпада на източноевропейския социализъм като резултат на перестройката те приемаха различни версии през следващите 32 години....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор