Александър Димитров е доктор по политически науки, преподавател в УНСС, катедра „Политология“. Основните му интереси са в областта на политическия анализ, съвременни идеологии и доктрини, високите технологии в общественото развитие, лидерството и др. Член на управителния съвет на фондация „Солидарно общество“.

ЛЕВИЦАТА В ДЕБАТ ЗА БЪДЕЩЕТО. МЕЧТАТА ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ИКОНОМИКА

Брой 3-4, март-април 2021

 Глобалната пандемия, обхванала държавите по света, причинява огромни икономически, нравствени, психологически и здравни щети. Тя изведе на преден план най-доброто и най-лошото у хората и народите. Но заедно с това успя отново да запали искрата на идеологическия дебат и повдигна въпроса за смисъла му пред лицето на глобалния риск. Отново чухме в обръщение прословутата китайска поговорка – „Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки“[1]. Разбира се, в популярното говорене този прагматизъм е съвсем логичен и той обезсмисля идеологическия дебат, приравнен до неговото битово приложение. Често се пропуска друг дебат, предхождащ спора за цвета на котката. В традицията на китайската диалектика това е въпросът за средството, с което ще се ловят мишки (дали ще е капан, котка, змия, отрова и т.н.). И докато спорът за цвета е фалшив, то този за начините е в сърцевината на идеологическия сблъсък.

Оттук е и проблемът за бъдещето на левицата като носител на определен тип идеологическо мислене, постановки и решения. Вижда се, че лутането...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови