На 9 май 2021 г. се открива Конференцията за бъдещето на Европа със заявката за широко гражданско участие. Предизвикателството пред левите европейски партии и движения е да превърнат множеството формати на Конференцията във форуми за  радикална промяна на ЕС като демократична и солидарна общност на суверенни народи.

Списание „Ново време“ открива съвместно с електронното „Списание Парламенти-Солидарност“ http://www.parliaments­magazine­solidarnost.eu нова рубрика, в която ще помества документи на Конференцията и материали във връзка с нея.

КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА – инициатива на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия

Брой 3-4, март-април 2021

 На 9 май 2021 г. с реч на Емануел Макрон пред Европейския парламент официално се дава старт на Конференцията за бъдещето на Европа – ново амбициозно начинание за пряка връзка на гражданите с политиките и институциите на Европейския съюз. Първоначално инициирана още в края на 2018 г. от президента Макрон и канцлера Меркел, в окончателния си вид тя стартира като поредица от форуми за граждански дебати и дискусии, които ще се направляват от тристранен орган – Изпълнителен съвет, включващ представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.

На 10 март 2021 г., при подписване на Съвместната декларация относно Конференцията, председателите на трите институции заявиха:

Председателят на ЕП Давид Сасоли: „Днешният ден бележи едно ново начало за Европейския съюз и за всички европейски граждани. Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде уникална възможност за всички европейски граждани и за нашето гражданско общество с оглед на оформянето на бъдещето на Европа – общ проект за функционираща европейска демокрация. Призоваваме всички вас да вземете участие със своето мнение в оформянето на облика на Европа на утрешния ден – на ВАШАTA Европа.“

Министър-председателят...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор