Мюмюн Тахиров е филолог, учител, журналист и писател, доктор по философия, професор-преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии по проблеми на философията и културологията. Автор е на множество научни, есеистично-публицистични и белетристични трудове. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител на награди за научна, писателска и обществена дейност.

ФУНКЦИОНИРАНЕ И ДИНАМИКА НА АСИМЕТРИЧНОТО ОБЩЕСТВО

Брой 7-8, юли-август 2021

 В опитите си да изясни структурообразуващите фактори, принципите и механизмите на общественото развитие, научната мисъл през различните културно-исторически епохи се е опирала главно върху разбирането за обществото като жива и разумна система, чийто двигател е еволюцията на познанието. Фундаменталното разбиране на появата на човешката цивилизация е свързано с тезата, че спиралата на социалната еволюция започва с културна революция, която постепенно променя икономическите отношения и организацията на самото общество. 

Немалка част от представителите на съвременната научна мисъл споделя схващането, че сегашната цивилизация е предпоставка за осъществяване на нова културна революция. В този смисъл индивидът, общностите и обществата са изправени пред драматични избори и съдбовни промени, водещи до поява на ново обществено съзнание за човешките ценности, нужди и желания, за смисъла на живота, за мястото на човека в света, неговото предназначение в него, за природните дадености, както и до преминаване от асиметричната към хоризонтално-симетричната структура на организация на обществото. От своята поява да днес човечеството живее в общества, назовавани по различни начини – първобитно, робовладелческо, феодално, капиталистическо, социалистическо, демократично, модерно, постмодерно, хоризонтално...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор