Саид Ел Хадрауи е специален съветник на FEPS по Зелената сделка

 

***

Прогресивният Пост/The Progressive Post е политическото списание, издавано от Фондацията за европейски прогресивни из­следвания (FEPS), което събира известни мислители, експерти и активисти от света на политиката, академичните среди и гражданското общество, като предлага критичен анализ на политиките, откроявайки опциите и възможностите пред излъчените чрез избори лидери. 
Амбицията на списанието е да предизвика интелектуален размисъл и дебат в полза на прогресивното движение и да разпространява основополагащите принципи на Европейския съюз: свобода, равенство, солидарност, демокрация, човешко достойнство, както и зачитането на правата на човека, основните свободи и върховенството на закона. 
Разглеждайки основно политиките на ЕС, от изключителен интерес за изданието са състоянието и бъдещето на социалната демокрация. То предлага платформа (в печат и онлайн -progressivepost.eu) за откриване на прогресивни отговори на измененията на климата, неравенствата в развитието и социалните неравенства в европейски и в глобален мащаб. Читателите са поканени за съвместно изследване на противоречията на нашето време, а авторите ‒ да предлагат аргументи в полза на мира, устойчивостта и социалната справедливост.
 
 
 
Фондацията за европейски прогресивни изследвания (Founda­tion for European Progressive Studies (FEPS) е тинк-танкът (мозъчният тръст) на прогресивното политическо семейство на равнище ЕС. Мисията на Фондацията е да разработва иновативни изследвания, политически съвети, обучения и дебати, за да насърчава и обосновава прогресивна политика и политики с обхват ­Европа.
 
 
Основните теми на брой #16, пролет/лято 2021 г. на списание „Прогресивният Пост“:
„Социалните права за платформените работници, реформата на фискалните правила и разширяването на ЕС, както и предизвикателствата и възможностите пред социалдемократите в пост-пандемичните условия са главните теми в последния брой на списание „Прогресивният Пост“.
След повече от година на пандемия, сега се намираме в ключов политически момент: решенията относно политиките, взети сега, ще движат реформите и устойчивия растеж за години напред. За да могат прогресистите да поемат водеща роля по тези въпроси, настоящият брой на Progressive Post съдържа анализи на някои от възможностите в това отношение.“
The Progressive Post #16, Spring/Summer 2021“
 
По договореност с редакцията на „Прогресивният Пост“ в настоящия брой на сп. „Ново време“ поместваме три статии от брой #16, пролет/лято 2021 г. на списанието: „Въпросът не се свежда до промяна на правилото за дълга“, „Възстановяването след пандемията: предначертание за прогресистите“ и „Спешно е необходима алтернативна система“.
 

СПЕШНО Е НЕОБХОДИМА АЛТЕРНАТИВНА СИСТЕМА

Брой 7-8, юли-август 2021

 

Нови системи ‒ алтернативи на една провалила се икономика
Сборник 
Джеймс Гюстав Спет 
и Катлийн Куриер 
(редактори)
Издателство Routledge, 2020 г.
 
 
 
 
 
Ако настоящите ни проблеми произтичат от провалила се система, алтернативите също трябва да бъдат системни. А сборникът Нови системи предлага извънредно широка поредица от идеи. Изданието съдържа 29 есета, които подхождат към темата „системи“ от различни гледни точки. То е част от проекта The Next System (Следващата система) на The Democracy Collaborative (Взаимодействие Демокрация) ‒ базирана в САЩ инициатива, която стартира през 2015 г. за насърчаване на системни решения „по отношение на една епоха на системна криза“. Отправната точка на сборника Нови системи е неспособността на традиционната политика и политики да се справят с проблемите на нашето време, включително нарастващите неравенства и климатичната криза, което налага сериозно преосмисляне на императивите на икономическия растеж.
 
Както Дейвид К. Кортен, един от авторите, ясно заявява: „Ние създадохме система на култура, институции, технологии и инфраструктура, която ни води до самоунищожение“. Следователно са необходими...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор