80 години след 24 май 1943 – НЕПРЕХОДЕН ПРИМЕР ЗА ДОСТОЙНСТВО И ХУМАНИЗЪМ

0
425

Никола Мирчев – Демонстрацията на софийските евреи на 24 май 1943 г.

 

НЕПРЕХОДЕН ПРИМЕР ЗА ДОСТОЙНСТВО И ХУМАНИЗЪМ – така, събралите се на организираната през 2013 г. от Народно читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.“ среща на поколенията, определиха  демонстрацията от 24 май 1943 г.  на софийските евреи срещу изселването им извън столицата. Десет години по-късно, в дните когато отбелязваме осемдесет години от спасяването на българските евреи и отдаваме почит на загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война, ние имаме  не по-малко основания да определим така една от най-силните изяви на гражданска съпротива срещу целенасочените действия на властите за унищожаване на евреите в годините на Втората световна война. Тази демонстрация заема значимо място в поредицата от ярки прояви на различни обществени групи и видни личности в защита на българските евреи в годините на Холокоста. Но, тя е и един от изключително важните примери за това, че самите евреи не са били безучастни към собствената си съдба и са се борили активно и с различни средства за своето оцеляване и  достойно човешко съществуване.

Споменът за демонстрацията на жителите на София – евреи и българи на 24 май 1943 г. не трябва да избледнява. В изминалите от тогава осемдесет години, наследниците и последователите на организаторите и участниците в демонстрацията, които за съжаление по обективни причини стават все по-малко, поддържат жив интереса към тези времена и събития, активно се противопоставят на съвременните опити както за изкривяване на историческата истина, така за омаловажаване и отричане на нейната роля и значение. Днес наше морално задължение е да поддържаме буден интереса на младите поколения и на цялата общественост към тази ярка проява на съпротива и героизъм, на достойнство и хуманизъм в годините на Холокоста. За да не допуснем не само тя да потъне в забравата на времето, но и за да продължава да бъде пример за категорично отричане на езика на омразата и на всяко действие на неофашизъм и антисемитизъм, на нехуманно отношение към човека.

Демонстрацията на 24 май 1943 г. е предмет на изследвания, на исторически, юридически и други публикации, описана е в десетки спомени на организатори и участници. На нея през годините бяха посветени различни по форма и съдържание публични прояви, насочени към изучаване, запазване и разпространение на историческата истина за това време и към привличане на интереса на съвременните поколения към него. Благодарение на тях през последните тридесет години беше направено много за изчистване на разказа за тези дни и събития от политически наслоения, от прекалени емоции и лични пристрастия. Част от тях са събрани в сборника „Непреходен пример за достойнство и хуманизъм“, издаден през 2013 г. като брой 6 в Библиотеката „Народно читалище „Емил Шекерджийски-1919 г.“. Със съдържание на сборника може да се запознаете в прикачения файл            https://drive.google.com/file/d/1CiLNdSgUOboobJKXSenwItS-_B5urseS/view

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук