ЗА 125-ГОДИШНИНАТА – СПИСАНИЕ „НОВО ВРЕМЕ“ С НОВ САЙТ

0
906

Призванието на списание „Ново време“ от първия ден на неговата поява преди 125 години, по определението на Димитър Благоев–Дядото,  e да бъде „преглед на умствения и обществения живот“. Днес, за да останем верни на неговия завет, стремежът ни е не само да  поддържаме и разширяваме неговия обхват и аналитично ниво, но и да бъдем в крак с дигиталната ера чрез стартиране на изцяло обновен сайт на списанието на адрес www.novovreme.com

Амбицията ни е сайтът да стане свободна територия за изява на много и различни автори, трибуна за споделяне на широк кръг анализи, оценки и разработки, очертаващи социалистическия мироглед и алтернатива за България и света днес, да се превърне в значим фактор в търсенето на  отговори на изключителните предизвикателства, с които са заредени новите времена.

През 2022 година, главно по финансови причини, ще можем да предложим на нашите читатели само четири, вместо традиционните шест или дванадесет, книжки на списание „Ново време“, което ще се стремим да компенсираме с новия сайт. Сайтът ще бъде полезен и с това, че ще дава пряк достъп до целия архив на списанието от 2001 година насам, а  в бъдеще – и от предишни години.

Централно място в  структурата и съдържанието на сайта заема първият раздел – Актуален преглед, който ще съдържа  „прегледа на умствения и обществения живот“. Вторият – Дискусия „СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК“  ще  отразява както общите проблеми на програмната дискусия, така и  главните проблемни области от обхвата на дискусията – „Светът през ХХІ век“, „Преходът“, „Идеи и парадигми“, „БСП и левицата“ и други.

Съдържанието на сайта ще  включва и публикации, привлечени от други издания в други два раздела – „България днес“ и „Европа и светът“. Специфична роля отреждаме на трите секции в раздела „Форуми“. Първата е „Анкета „Ново време“  с  въпроси и  отговори по широк кръг  идеологически и политически проблеми. Втората – „Компас за социалисти“ – съвместна инициатива  с екипа на списание „дВерсия“, ще  ще продължи да отразява различни теми, засягащи социалистическите идеи и ценности, партии и движения. Третата секция – Идейно-политическо обединение Платформа „Социализъм ХХІ век“ – ще бъде място за публикуване на политическите позиции и идейните търсения на Обединението по въпроси на идейно-политическите и организационните  промени, необходими за възраждането на БСП като силната лява партия на България.

Наименованията на разделите „Култура“, „История“ и „Личности“ сочат характера на публикуваните в тях материали. Специално внимание заслужава рубриката „Памет „Черно на бяло“, която се появява в сайта, след като повече от пет години нейните публицистични и документални материали имаха запазено място всяка седмица на страниците на вестник „Дума“.

Особено място е отделено на  рубриките „Последният брой“ и „Новият брой“. В първата читателите ще могат да се запознават с последната издадена книжка на списанието в PDF формат, а чрез секцията „Архив“ – да разглеждат всеки отпечатан в нея материал или да потърсят публикации по теми или по автори в тази и в книжките от последните двадесет години. Във втората рубрика ще се публикуват анонси за водещата тема и отделни материали от подготвяния за печат нов брой на списанието. Тук е и рубриката „Юбилей“, която тази година е посветена на 125-годишнината на списание „Ново време“ и в нея ще се публикуват както нови, така и материали от предишни години, посветени на списание „Ново време“, на Димитър Благоев и неговите съратници, на левия печат през годините и на неговите дейци, постижения и проблеми днес.

Както във всеки друг, така и в обновения сайт на списание „Ново време“ ще има и много други фактологични и справочни материали, систематизирани в секции като „За нас“, „Партньори“, „Връзки“, „Контакти“,  „Нашите автори“, „Мултимедия“ , „Търсете ни в …“ и т.н.       След стартиране на сайта работата ще продължи с попълване на неговите раздели и секции не само с нови, но и с и по-стари публикации, с усъвършенстване на възможностите за търсене на материалите по ключова дума, по заглавие и по автор, със създаване на фонда от снимки, аудио- и видеоматериали, с подобряване на връзките със сайтовете на партньорите на списанието и с други  подобни функции и ресурси, имащи отношение към неговото съдържание, цели и задачи.

За да се превърне новият сайт в търсена платформа за информации и анализи за определящите идеи и процесите в обществото днес, ще разчитаме особено много на съпричастността на нашите автори и читатели, на приятелите на списание „Ново време“, които очакваме да стават многократно повече. /НВ/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук