ЕС ТРЯБВА АКТИВНО ДА РАЗВИВА ПРОИЗВОДСТВА И ДА РАЗЧИТА НА СОБСТВЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

0
300

„Възможно най-скоро трябва да се промени начинът на ценообразуване на електроенергията и тя да не зависи от цената на природния газ. Възможно най-бързо  новият начин на ценообразуване трябва да достигне до европейските граждани, защото  цената на електроенергията е една от основните причини за високата инфлация в момента в Европа.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред БНР. Тя поясни, че тази реформа вече започва да се разглежда в Европейския парламент, като се очаква преговорите да приключат до юли месец и тя да бъде приета от държавите членки и да влезе в сила през есента.

„За да се случи промяната на ценообразуване на електроенергията, е необходимо да се постави повече тежест върху енергията, произвеждана от възобновяеми източници, която да бъде определяща за тази цена. Търсят се и възможности за по-дългосрочни договори,  които да гарантират както на потребителите, така и на индустрията достъпна и адекватна цена“, отбеляза стъпките , които е необходимо да се направят евродепутатът.   Тя открои и нуждата  от инвестиции в инфраструктурата за свързаност между европейските държави за пренос на електроенергия.

„Нагласите към ядрената енергетика започват да се променят в  положителна посока, по-скоро съвпадаща с позицията на България. Дори още едно ключово законодателство, по което ще работя аз лично от Групата на социалистите и демократите, е законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии. Това означава, че всички видове технологии с нулеви емисии трябва да започнат да се произвеждат в Европа“, отбеляза още Цветелина Пенкова. Тя поясни, че това са технологиите – за изграждане на системи за фотоволтаична и слънчева топлина, за създаване на биогаз и биометан, термопомпи, геотермална енергия, батерии, електроавтомобили.

По темата за отношенията ЕС – Китай, евродепутатът коментира, че има осъзнаване, че няма как да се скъсат взаимоотношенията с Китай, особено когато става въпрос за икономика и търговия. В този контекст, Цветелина Пенкова изтъкна, че до няколко години 80% от световното производство в глобален мащаб ще идва от Китай и Индия – много голяма част от производствените мощности на света. Тя открои и факта, че през 2020 г. Китай стана най-големият търговски партньор на Европейския съюз – измества САЩ като обем на търговия. В момента търговски отношения на ЕС с Китай възлизат на над 2,5 милиарда евро дневно. „Трябва да развиваме тези отношения, но като стратегически равни партньори, а не да създаваме зависимости. Целим да развиваме и нашата промишленост в производство на много от тези компоненти, които в момента внасяме от Китай. Но трябва да сме наясно, че дори и да изместим голяма част от производството им тук, ние пак ще бъдем зависими за вноса на определени ресурси и суровини. Идеята е да го направим по възможно най-балансирания начин, без да скъсваме по никакъв начин търговските взаимоотношения с Китай“, коментира евродепутатът. Цветелина Пенкова сподели и очакванията, че ако Китай до момента беше основен износител и снабдител и на ресурси, и на стоки за останалата част на света, в следващите 10 години Китай ще стане и консуматор.

20 април 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук