КОЕ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ПЪРВО – ЛИДЕРСТВОТО НА НИНОВА ИЛИ САМОТО БСП

Според лидерката загубата на социалистите е малка, но това е така, само ако мисли за БСП като за малка партия

0
538

„И на рожденият ми ден идват повече хора, отколкото гласове получават БСП.“ С типичното си чувство за хумор Кирил Добрев описа по доста цветист начин сложната ситуация, в която се намират социалистите.

Започна да става традиция за червената партия след всеки вот вътрешната опозиция да настоява за оставката на лидера Корнелия Нинова заради загубените гласове и депутатски места, докато тя, на свой ред, обвинява вътрешната опозиция в деструктивно поведение и подривни действия.

Да погледнем обаче картината на общото представяне на БСП на изборите. Основният извод тук е, че анализът зависи от гледната точка.

Самата Нинова изтъква, че представянето на социалистите е паднало само с около един процент и на практика с по-малко от 35 хил. гласа. Партията губи един мандат в Народното събрание, но запазва до голяма степен позициите си.

От тази гледна точка нещата не изглеждат толкова зле – да, изборите са били слаби за левицата, но нищо чак толкова фрапантно или шокиращо, особено на фона на активната вражда между ръководството на БСП и президента Румен Радев, подкрепящ видимо вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова.

            От друга страна обаче, ако човек се вгледа в по-общата картина, за година и половина Корнелия Нинова е загубила 247 199 гласа, превръщайки се от втора в пета политическа сила.

Още по-трагична става картината, ако погледнем резултата на червените от изборите през 2017 г. – 955 490 гласа. Да, оттогава насам цялостната активност спадна, а останалите партии също загубиха част от подкрепата си, но нито една от тях не е загубила толкова много.

В 44-ото Народно събрание социалистите имат 70 депутати и са основната опозиционна сила. В 48-ото НС се очаква броят на депутатите им да бъде 25 – с 45 по-малко, а статутът на формацията е на по-скоро малка политическа сила. В най-добрия случай – играч от средно ниво, който обаче лесно може да бъде игнориран.

Преди година беше новина, че БСП е достигнала историческо дъно по отношение на представителството си. Сега за редица анализатори беше изненада, че социалистите падат с 35 хил. гласа, защото очакванията бяха дори за още по-сериозен срив.

            Нинова е права за това, че представянето на партията ѝ не е толкова лошо в сравнение с предишния вот от 14 ноември 2021 г. – ако БСП иска да се съизмерва с това си ниво, а не да се върне на положението си като втора политическа сила.

Ако има причина за този сравнително нисък спад в сравнение с предишния вот, то тя се корени във факта, че социалистите вероятно са достигнали до най-твърдото си ядро от избиратели, които гласуват категорично за тях, независимо от обстоятелствата. А когато едва 5% от гласувалите за теб (според данните от екзитпола на „Галъп интернешънъл“ от тези избори) са на възраст под 30 години, това е сериозна червена лампа.

С други думи – БСП рие дъното. Защото партията изглежда вече няма никаква периферия – тя силно се затруднява да достигне до нови избиратели и да ги привлече с посланията си, интересните си политики или убедителни лица.

Напротив, социалистите биват измествани в традиционни за тях полета. Така, от една страна, „Продължаваме промяната“ се опитва да се позиционира като социалната партия с леви политики, мислеща за пенсионерите и бедните, докато от друга „Възраждане“ много по-смело от БСП бие тъпана на русофилските позиции.

На този фон червените изглеждат… невзрачно и незабележимо. И такава беше цялата им предизборна кампания – лишена от силни послания, от общата идея и от грабващи обещания.

Ако трябва да сме честни, ниската избирателна активност на този вот само работи в полза на БСП, защото ако повече гласоподаватели бяха решили да идат до урните, щяхме чисто процентно да говорим за доста по-лоши резултати за партията.

            И няма как поне част от хората в БСП да не погледнат към лидера си, който от втора политическа сила ги превърна в пета, и да не се замислят, че може би нещо в ръководството на тази партия не се случва по правилния начин.

Корнелия Нинова и кръгът около нея успя да влезе в няколко сериозни конфликта с някои от по-старите лица в партията, като решението ѝ беше да ги изтика изцяло от важните места в БСП. За такива хора остава възможността най-много да продължат като функционери по места и от време на време да правят критични коментари пред медиите.

Редица местни функционери от партията вече хвърлиха оставки в знак на несъгласие с политиката на централното ръководство, докато други запазват позициите си, но критикуват активно случващото се на „Позитано“ 20.

Интересен коментар по темата направи едно от водещите лица на социалистите в момента – Явор Божанков, който пред bTV заяви, че отстраняването на хора като Георги Гергов и Кирил Добрев било не заради вътрешни сблъсъци с Нинова, а заради връзките им с ГЕРБ. Според него червената лидерка е атакувана, защото е удържала линията си да не се работи съвместно с ГЕРБ и ДПС.

Това може и да е напълно възможно, но един от резултатите е сривът на БСП в електорален план. В Пловдив, където Георги Гергов е водеща фигура, социалистите падат с 9 хил. гласа спрямо април 2021 г. Спадът спрямо 2017 г. е с над 30 хил. гласа.

За хардлайнърите от кръга около Нинова това може да е приемлива цена за изчистването от стари влияния, но истината е, че за тези години, откакто тя е начело, БСП така и не съумя да намери своето ново лице.

Така се превърна просто в поредната лидерска формация, в която всички изпълняват, каквото каже началството.

Затова и днес май никой не вярва, че червената лидерка ще бъде изгонена и след поредната изборна загуба. Тя просто има твърде силен захват и най-вероятно ще си тръгне, чак когато сама реши.

Или когато БСП изчезне съвсем като партия – което дойде по-скоро.

05 октомври 2022 г.                                                             От сайта Webcafe

https://webcafe.bg/vlast/koe-shte-priklyuchi-parvo-liderstvoto-na-ninova-ili-samoto-bsp.html

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук