„СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК“: БЯГСТВОТО ОТ ОТГОВОРНОСТ ДОВЪРШВА БСП!

0
643

На 16 февруари 2023 г. в ОПКК на БСП беше внесена от името на ИК на ИПО „Платформа Социализъм ХХІ век“, на делегати на 50-ия конгрес на БСП и социалисти жалба срещу решението на 50-ия конгрес на БСП за изключване от БСП на 13 делегати на конгреса и срещу решението за препотвърждаване на решение на НС на БСП за изключване на Кирил Добрев от БСП и от състава на НС на БСП. На 20 февруари 2023 г. получихме писмо, подписано от председателя на ОПКК на БСП Емил Войнов, от което разбираме, че нашата жалба заедно със сигнала на Иван Таков, председател на ГС на БСП-София по същия повод, са препратени по компетентност до председателя на Комисията по молбите, жалбите и заявленията на 50-ия конгрес на БСП Силвия Стойчева.

От писмото на Емил Войнов разбираме, че „Съгласно чл.31, ал.1 от Устава на БСП Конгресът е върховен орган на партията и като такъв не подлежи на санкция от ОПКК“, че тя като избрана от конгреса е длъжна да изпълнява неговите решения и няма компетенцията да ги променя, и че само Конгресът, по доклад на нейната Комисия по жалбите, може да отменя своите решения. Формално, ако бяхме в нормална обстановка, би могло да приемем това обяснение за правилно. Но ние не сме в такава ситуация. Точно обратното – тя е извънредно сложна и няма аналог в партийната практика не само в периода от 1990 г. насам, но и преди това.   Конгресът на БСП няма пълномощия да се занимава и да решава въпроси, свързани с партийния статус на социалистите (чл.31, ал.(13) от Устава на БСП). За всеки непреднамрен социалист е пределно ясно, че решенията на 50-ия конгрес на БСП от 11 февруари 2023 г. са предложени от ръководството в пълно противоречие с духа и буквата на Устава на БСП и са „приети“ от част от делегатите в резултат на натиск, на машинации и фалшификации от страна на ръководството на конгреса, свидетел на които стана цялата българска общественост, благодарение на прякото предаване на БСТВ и широко разпространените в социалните мрежи клипове и сравнителни таблици с резултатите от проведените гласувания.

За сведение на „пазителите на истината“ от Оперативното бюро на ОПКК на БСП трябва да посочим, че в Устава на БСП има и чл.36, ал.(7), т.1,  в който ясно и точно е посочено, че ОПКК „проверява спазването на Устава и правилниците за неговото приложение от партийните членове, органи и организации“. При тази категорична постановка питаме: Кой дава право на ОПКК да бяга от тази първа и най-важна своя отговорност? Конгресът е орган на партията както всеки друг, независимо, че е най-висшият. И няма как да се приеме за вярно твърдението на ОПКК при такива драстични нарушения на Устава от страна на Конгреса. Не може да се бяга от отговорност когато тези решения се отнасят до съдбата на активни членове на партията и когато  от тях следват процеси на разединение, оттегляне и отпадане, свидетели на което сме през последните дни в цялата партия. Какво означава това по жалбата да се произнася конгресната комисия – абсурда да се жалваме от конгреса на самия конгрес и да чакаме това да стане някъде напред във времето след незнаен брой месеци, а може би и година. Къде отиват приказките на председателката Нинова и нейните глашатаи за това, че сме най-демократичната партия. Колко струват сълзите на конгресни оратори и телевизионни гастрольори за значението на морала и за нуждата от приемането на Етичен кодекс, който да ни помага като с  вълшебно заклинание да решаваме всичките си проблеми. Трябва да е ясно – членовете на Оперативното бюро на ОПКК на БСП и онези нейни членове, които вече повече от две години потъпкват, а не защитават Устава на партията, ще понесат своята отговорност за тези си действия и бездействия.

Настояваме незабавно Емил Войнов незабавно да  оттегли писмото си до конгресната комисия по жалбите, да свика заседание на цялата комисия и на нея отговорно да се обсъдят нашата и на изключените другари жалби. Искаме  да вярваме, че час по-скоро комисията ще  отмени позорните  решения, ще възстанови справедливостта, ще изчисти петното, лепнато върху цялата партия и няма да позволи да се стигне до търсене и възтържествуване на истината в съда.

От заседанието на конгреса изминаха десет дни. В ход са предизборната подготовка и кампанията за издигане на кандидатите за народни представители в следващото 49-о Народно събрание. Корнелия Нинова и нейните приближени продължават да ни омайват с приказки за водената от тях супер успешна лява политика и да клеймят по най-груб и безпардонен начин своите доскорошни съпартийци и вътрешнопартийни опоненти. На протичащите в момента събрания и конференции се приемат декларации в подкрепа на „лидера Нинова и нейното обкръжение“ и за обругаване на определените като опозиция и врагове с партиен билет,  следи се зорко  до кандидатските листи да се допускат само най-верните следовници, независимо от тяхната професионална компетентност и обществен авторитет. От друга страна партийни органи и организации правомерно заявяват, че не признават така приетите решения за изключване и, поради явната тяхна несъстоятелност, призовават своите другари да продължат участието си  в техния живот и дейност.

Вместо активна дискусия за политики и целенасочени усилия за единение на левицата, битката е за доказване на лоялност към КН&сие и подкрепа на техните амбиции за включване в следващата власт, независимо при какви условия и с цената на какви компромиси. Свидетели сме на неистовите усилия за отстраняване на всеки, който мисли самостоятелно, има собсвена позиция и не се подчинява на натиска на авторитарния ръководител и бездействието на конформистката маса . За сметка на всички онези, които раболепничат към властимащите в момента, фалшифицират конгресни решения и манипулират социалистите и симпатизантите. Тях ще видим съвсем скоро в челото и в състава на кандидатдепутатските листи.  На всички тях искаме да кажем: ваша е отговорността за състоянието на партийните организации, ваша ще бъде отговорността и за резултатите от изборите на 2 април. Този път няма да можете да избягате от нея.

ИК на ИПО „Платформа Социализъм ХХІ век“

21 февруари 2023 г.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук