ТЕЧНИ ФИЛМИ, „УОТЪРГЕЙТ”-БГ, „СМОТАНЯЦИ”-БГ? НЕ, ПРОСТО ПОМИЯ И ДЪНО БЕЗКРАЙ

Разгласените записи от онлайн заседание на НС на ПП дадоха нов импулс на растящото обществено възмущение и отвращение от политическия цинизъм и двуличие.

0
572

От два дни политическият фарс у нас навлезе в истерична фаза около разгласените от мигриращия депутат Радостин Василев на 26 май записи от онлайн заседание на Националния съвет на партия „Продължаваме промяната”, състояло се на 21 май. Те очаквано разкриват една доста оплескана от цинизъм и двуличие политическа кухня.

Още на 25 май лидерът на ПП Кирил Петков, явно предупреден за намеренията на Василев, реши да нанесе изпреварващ удар. Той трескаво обяви прeд медиите, че зли сили от уплашилите се от задаващото се правителство на ПП-ДБ-ГЕРБ „служби” ще започнат бомбардировка със съшити записи чрез удобния им депутатски кадър с често променяща се партийна принадлежност. Така широката публика бе инструктирана да не вярва на „Радо гела” (популярен прякор на подвизавалия се и в ИТН, и в ПП Василев) и да прозре, че чрез него действат дълбоко окопали се във въпросните служби врагове от тъмното минало с неизбежни руски връзки, които искат така да спънат решения да ги разчисти идещ ротационен кабинет на ПП-ДБ-ГЕРБ.

Кирил Петков по време на изявлението си, изпреварващо записите на Радостин Василев. Снимка от телевизионния екран

И ето, на 26 май записите вече бяха предоставени от Василев за широка обществена употреба, като преди това той възпроизведе извадки от тях на свикана пресконференция, на която обяви напускането си на ПП – защото не можел да преглътне общото ѝ управление с ГЕРБ.

Впрочем, записите не с чак онова, което вещаеше Петков ден по-рано – че щели да са комбинирани и манипулирани от различни записи с 10-часова продължителност, правени в различно време, на различни заседания в партийната централа и в НС. Василев пусна само един 4,5-часов запис от споменатото заседание на НС на ПП от 21 май.

Но и той стига. Веднага разлетелите се по света и у нас „бисери” от него съдържат ярки откровения на Кирил Петков и Асен Василев. Станалите вече най-популярни са около съдбата на Бойко Борисов, „когото само ние можем да изперем”; около назначаването начело на спецслужбите на „наши хора”, които са „одобрени от посолствата”; около разговор на Петков с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, как да се „заобиколят правилата” за влизане на България в еврозоната.

По темата за Борисов и неговия имунитет се разказва за план на лидера на ДБ Христо Иванов, как въпросът да се замотае във времето, като се сформира парламентарна комисия общо за имунитетите и „се използват евростандартите”. След такова встъпление от Кирил Петков, Асен Василев продължава: „Да се въведат европрактики от Европейския парламент, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко. Ще се разглеждат всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се смени главният прокурор. Не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът.”

Ето и разказа на Петков за беседата му с Фон дер Лайен: „Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос: „Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш?”. Тя вика: „За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките”. И аз казах: „Може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?”. И тя ми вика: „Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна”.”

И ние ще спрем дотук цитатите, защото всеки може да си ги слуша на воля от достъпния в интернет запис, разпространен от Радостин Василев. Ясно е, че откровенията в него трудно могат да породят нещо друго, освен погнуса и гняв.

Както се и предполагаше, записът предизвика бурни реакции сред партиите, представени в парламента.

Разбира се, ПП-ДБ и ГЕРБ почти единодушно декларираха, че това е целенасочена атака и целта ѝ е да не се допусне идването на договореното от тях ротационно правителство и замислените от него промени в „дълбоката държава”. Борисов незабавно се опита да приравни „нечистоплътните записи” към други прочути такива – незабравимите видеокадри с пачките и кюлчетата, за които според него вече никой не говорел. Петков пак повтори с още повече апломб тезата си за дългата ръка на службите и на „проруските сили”, саботиращи желанието на бъдещото правителство да реформира тъкмо същите служби. Иванов прозря опит за провокиране на нови избори.

Нямаше изненада и в реакцията на „Възраждане”, които обявиха, че подават сигнал до главния прокурор за „национално предателство” – по повод признанията, че назначенията в службите се координират „с посолствата”.

ДПС алармира за „разпад на държавността”, защото не функционира нормално практически нито една от властите.

За БСП най-вълнуващ се оказа „международният скандал” заради коментарите на Кирил Петков, които според Корнелия Нинова злепоставяли световните лидери (в записа се споменава и Г-7 – б. а.) с твърдения, че те се месели за сформирането на правителство у нас.

ИТН също като „Възраждане” видя „национално предателство”, но допусна и фалшифициране на изборите от страна на ПП заради реплики от записа, че реалната електорална подкрепа за ПП-ДБ не е повече от 10%.

Ехото стигна и до Брюксел, където говорител на ЕК бе питан на пресконференция за записа, но той отговори, че там не коментират „записи с неясен произход”. А правилата за Шенген и еврозоната били ясни и незаобиколими.

Медийната превъзбуда у нас около случая, която започна да набъбва още след изпреварващите изявления на Петков на 25 май, бързо роди асоциации и определения като „Български Уотъргейт” – което предполага да е вярна версията на Петков, че записите са резултат от подслушвания на службите. Но разпространеното ден по-късно съдържание се оказа записано само от онлайн заседанието на НС на ПП. В него са участвали над 50 души и покана да се включи е получил и самият Радостин Василев. Тоест подслушване няма – според Василев той просто е записал открития разговор на таблета в хола си.

Откровенията и използваният език по време на това колективно обсъждане навяват и други асоциации – за интелектуалните възможности на участниците му. В. „Сега” цитира следното мнение на Радостин Василев, изразено от него на пресконференцията: „Щом говорят на Национален съвет такива неща, не искам да си представям какво си говорят помежду си Кирил, Асен, Лена и Лорер. Винаги съм мислил, че Кирил е коректен човек, борец до последно. Или е зависим, или го държат с нещо, или е уплашен, или е много лаком, но накрая май ще излезе, че е много глупав“.

Подобно тълкувание на чутото би оправдало онези, които сравняват участниците в този фарс с героите на прочутата американска пародийна комедия „Смотаняци”.

Но дали пък не трябва да се погледне малко по-интелектуално на въпроса? Все пак Петков в записа говори за онези 7-10% „интелектуалци”, които били реалният електорат на ПП-ДБ. А пък са издигнали за свой премиер и несъмненият интелектуалец проф. Николай Денков – авторитетен химик с докторска дисертация на такава сложна тема като „Течни филми в присъствие на колоидни частици – стабилност и образуване на подредени структури”…

Какво разбират лаиците от такива теми! Най-много да пресеят набързо някои линкове в Гугъл, та да прочетат, че „като всяка дисперсна система, тънките течни филми са енергетично неизгодни, а следователно и неустойчиви образувания”. Или пък това: „В химията колоид е смес, в която едното от веществата, наречено дисперсна фаза, е равномерно разпределено във второто вещество, наречено дисперсна среда.” Ех, ако можехме и да разберем как в бъдещия кабинет ще се разпределят ролите – ПП-ДБ ли ще е дисперсна фаза, а ГЕРБ дисперсна среда, или обратното? И как въобще ще оцелее тяхното присъствие в тези неустойчиви образувания – „течните филми”, които ни играят отсега?

Но май няма нужда толкова да усложняваме. Защото, още откакто се разбра, че „посолствата” са разпоредили „евроатлантическо правителство” и че правилите се на големи борци с ГЕРБ „колоидни частици” ПП-ДБ плюят на избирателите си, за да изпълнят директивата и да образуват тъкмо с ГЕРБ обща „подредена структура”, възмущението и отвращението на огромното мнозинство от населението у нас става доминиращо обществено настроение. Колкото и да се правят, че не го забелязват главните виновници за това.

А заглавието на поднесения на народа „течен филм”, за който май и не усещат какво повръщане на гняв може да докара, е от ясно по-ясно: „Просто Помия и Дъно Безкрай”.

26 май 202
От сайта „Барикада“
https://baricada.org/2023/05/26/pravitelstvo-pp-db-gerb-zapisi-radostin-vasilev/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук