БСП-НИНОВА БОРИ „ДЖЕНДЪРА“, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА БРАНИ ЕДРИЯ КАПИТАЛ

0
1355

Освен с фалшификации и манипулации, заседанието на 50 конгрес на БСП от 11 февруари т.г. ще се запомни и с едно позорно и опасно решение – за организирането на референдум за т.нар. джендър идеология – евтин трик за трупане на краткосрочни политически дивиденти. БСП-Нинова бори „джендъра“, за да продължи да брани едрия капитал и да участва във властта на всяка цена.

Референдумът е проява на особена жестокост от страна на социалистическа партия към онези, които ежедневно стават жертва както на вербални, така и на физически фашистки атаки на расов, сексуален или друг признак. И още нещо – възприемайки идеологията на крайно консервативни сили, БСП става съучастник в отприщването на крайно десни процеси в обществото. Бруталното активиране на страховете на хората (основателни или не) ще доведе до още по-голямо разделение и фашизиране на цели групи. И както пише Станислав Додов в „Развитията в БСП: към политика на насилие и фашизация“ – „трудно е да се предвиди за какво изчерпване на демократичния, идеен и социалистически прогресивен потенциал свидетелстват тези развития“.

Насилието е навсякъде около нас. Насилие на улицата, насилие вкъщи, насилие в училище, насилие над жени, деца, възрастни хора. Статистиките са ужасяващи! И вместо социалистическата партия да се посвети на борба с бедността и изкореняване на агресията във всичките й форми и проявления, тя се заема да ни брани от митичния „джендър“. Ето и въпроса, който се предлага: „Подкрепяте ли обучение и възпитание на непълнолетни лица, свързани с промяна на пола и друг пол, освен мъжки и женски, в образователната система на България?“. Ако Инициативният комитет на Нинова наистина се е загрижил за образованието на децата, би било добре да обърне внимание на правилния словоред в българския език!

През 2018 г. Конституционният съд се произнесе по отношение на Истанбулската конвенция. Нито преди, нито сега, нито в бъдеще, има публично заявено намерение да се въвежда „обучение и възпитание на непълнолетни лица, свързани с промяна на пола и друг пол, освен мъжки и женски, в образователната система на България“. И още нещо – от години слушаме Нинова и компания да обещават, че ще внесат законодателство, което да пресече насилието над жени. Но техните предложения не събраха парламентарна подкрепа, а на свой ред депутатите на БСП не подкрепиха други промени в Закона за защита от домашно насилие с измислени и невалидни аргументи.

Какви са последиците от крайно консервативните позиции на БСП и на други организации, защитаващи реакционерски политики срещу жените? По официални данни над 175 жени в България са убити за периода 2017-2023 г. Подмяната на темата за насилието с измислената „джендър идеология“ обрича още стотици жени, деца и възрастни хора на страдание и дори на смърт. И ще лежи на съвестта на онези, които злоупотребяват с темата и не правят нищо.

От 2016 г. насам все повече и повече социалисти в партията се пробуждат за истината, че командно-административният метод на управление и репресивните похвати на Нинова превръщат БСП в антидемократична, антисоциалистическа и антибългарска партия. С тежки последици за партията, за левите хора, за парламентарната република и за България като цяло. Има само един „джендър“, от който трябва да се пазим и това е БСП-Нинова – политически всеядна формация, която е готова да управлява с всеки. Потъпкала социалистическите и антифашистките си идеали и обричаща България на дясно, по-дясно и крайно дясно безвремие.

Ана Пиринска
Член на ИК на ИПО „Платформа Социализъм XXI век“

14 март 2023 г.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук