БСП ТРЯБВА ДА ВЪРНЕ РОЛЯТА СИ НА ПЪРВОСТЕПЕНЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧ

0
639

Президентът категорично не унищожава БСП, целта на левицата е да върне ролята си на първостепенен политически играч, а на изборите на 2 октомври гражданите ще дадат най-ясна оценка за управлението досега. Това каза пред Euronews Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Президентът категорично не унищожава БСП. В служебното правителство има много мои колеги – министри, заместник-министри, областни управители“, коментира Петър Витанов.

„Най-важното е БСП да има силен резултат на предстоящите избори. Аз съм изразявал открито резерви към ръководството и вероятно този разговор предстои след изборите. Но сега най-важен е резултатът на партията. Защото в най-бедната държава в Европейския съюз левицата трябва да има много по-голямо представителство в Народното събрание“, добави социалистът.

На въпроса каква е оценката за участието на БСП в правителството с мандата на „Продължаваме промяната“, Петър Витанов заяви, че отговорът ще бъде даден от избирателите съвсем скоро.

„Важно е БСП да отскочи от електоралното дъно, в което се озова на последните избори и да е първостепенен политически играч, около който да се състави управляващо мнозинство, а не патерица в едно следващо управление“, каза още евродепутатът.

Петър Витанов коментира и трагедията с двамата български полицаи, които загубиха живота си, пометени от автобус, превозващ нелегални мигранти. Според него натискът по границите е засилен поради ред външни причини.

„Войната в Украйна засили мигрантската вълна. Имаме продоволствена криза заради блокирани и завзети пристанища. Зърнените култури, които се отглеждат в Русия и Украйна, няма как да стигнат до Северна Африка. Покрай войната в Украйна много държави, които отделяха средства за хуманитарна помощ, ги пренасочиха към Европа и това доведе до допълнително обедняване на този район. Като добавим към тези кризи и връщането на талибаните в Афганистан преди година, става ясно защо сме в ситуация на повишен мигрантски натиск от Близкия Изток и Северна Африка“, анализира евродепутатът.  В България, като външна граница, има увеличен мигрантски натиск с 25% повече спрямо миналата година, както и близо 60 000 опита за нелегално преминаване в страната.

Петър Витанов коментира и темата с доставките на газ. „Служебното правителство не би следвало да води преговори за дългосрочен договор с „Газпром“. Колкото до краткосрочните доставки – не трябва да се изключва нито един източник, включително и от „Газпром“. Ако спрем руския газ, ще станем ли по-големи евроатлантици от германците, които не са го направили“, попита Витанов.

27 август 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук