БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА В НАТО Е ПРАВИЛНА

0
458

Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна. Приемането на Киев в Алианса в този момент ще въвлече още 30 държави във война. От локален, конфликтът ще се превърне в световен. Това каза в интервю за Дарик радио евродепутатът Елена Йончева.

Тя посочи още няколко аргумента в подкрепа на решението на президента Румен Радев да не се присъедини към част от декларацията на девет държави членки на НАТО от Централна и Източна Европа. Текстовете се отнасят към ангажимента на Пакта за приемане на Киев.

Подобен ход в този момент би бил в разрез с правилата на НАТО, които не позволяват държава, която се намира във война, да бъде присъединявана. Освен това за решението е необходимо съгласието на всички членове на Пакта. Ситуация, в която Украйна е извън НАТО, дава повече пространство за действие на държави членки, без да е необходимо предварително одобрение на Пакта. И с това може да се обясни скептичното отношение на генералния секретар Йенс Столтенберг към искането на Киев, коментира още Елена Йончева.

Новото правителство в България трябва да има умно и много предпазливо отношение към това, което се случва в Украйна. Да не допусне страната ни да бъде въвлечена във война, каза тя. Евродепутатът посочи темата като една от двете най-важни за бъдещото управление. Очевидно българските избиратели решиха правителството да бъде коалиционно. То обаче трябва да може да решава конкретни проблеми – укротяване на високата инфлация, преодоляване на социалните трудности, да осигури защита на работните места, както и нормални условия за икономическа дейност. Нови избори няма да променят политическата картина, може би с малки размествания. Ниската избирателна активност е присъда за партиите у нас, според Елена Йончева.

Тя определи като шокиращи и срамни резултатите на БСП. Ако съберем критична маса подкрепа вътре в партията, могат да бъдат излъчени нови лидери, които да изведат левицата на водеща позиция в България. Такава, каквато заслужава, коментира още евродепутатът.

Попитана за медийната среда, Елена Йончева припомни, че само преди две седмици Европейската комисия предложи законодателство, което да защитава както журналистите, така и потребителите на информация. Проектът стъпва върху резолюция на Европейския парламент (ЕП), за която от страна на социалистите докладчик беше тя.

При обсъждането на законодателството, което ще стане задължително за държавите членки, се очаква тежка битка. Една от големите теми, част от дискусиите в пленарната зала в Страсбург в сряда, е за дезинформацията. По време на дебатите стана ясно, че  41 служители на европейските институции са ангажирани с борбата срещу пропагандата и дезинформацията.

Борбата с пропагандата, независимо от чия страна, не става със забрани, е позицията на Елена Йончева. Това не е ефективно. Също така си има и своето име – цензура. Част от европейските ценности е именно правото на информация. Изгонването на журналисти, забраната на издания, спирането на телевизии, затварянето на акаунти не трябва да се допуска, според евродепутата. Това издава слабост и несигурност в собствената правота. Най-добрият начин да се противостои на фалшивите новини е да се предоставя възможност в информационното пространство да има различни източници. Да се подкрепят и окуражават медии, които предлагат обективна информация; които правят качествена разследваща журналистика. Забраната води до по-голямо желание за достъп до забраненото. Допускайки само информация на един политически център, се създава фалшива картина за събитията и процесите, според Елена Йончева.

Хората не трябва да бъдат подценявани, не бива да се отнема правото им да имат критично мислене и сами да преценяват достоверността на информацията, категорична е тя.

В интервю за френското радио Euradio Елена Йончева коментира и друга важна тема за България от дебатите в Страсбург в сряда – членството в Шенген. Дискусията беше предизвикана от групата на социалистите в ЕП. България и Румъния отдавна са изпълнили своите ангажименти, припомни евродепутатът. Тя очаква на следващата сесия на парламента през октомври докладът, който насърчава Съвета на ЕС да приеме двете държави в общото пространство, да бъде приет с огромно мнозинство. Надявам се, че този път държавите членки ще ни чуят, каза Елена Йончева.

6 октомври 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук