ДА ДАДЕМ ПЕРСПЕКТИВА И НАДЕЖДА НА ЛЯВОТО!

България има нужда от стабилно мнозинство, от работещ парламент. Ситуацията е кризисна. В политиката не остана съдържание. Липсва перспектива. В България има деградация на политическото говорене. Политиците да заровят егото си, а ГЕРБ и ПП/ДБ да направят най-логичната за момента коалиция. Ръководството на БСП само поставя партията в положение на резервна гума. На България й трябва здрав ляв крак – не може да стъпва само на десния. „Форумът за прогресивни леви решения“ е шанс да създадем смислена и позитивна среда, която дава перспектива както за лявото, така и за България.

0
652

В две последователни интервюта на 7 май 2023 г. в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ и в предаването на БНР „12+3“ на 8 май Сергей Станишев, евродепутат, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер, сподели свои мнения и оценки за актуалната политическа обстановка в страната и вън от нея.

„Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет – маневри, имитация на опити за съставяне на правителство и прехвърляне на отговорност. Неспособност на политиците да формират стабилно управление. Това е скандално. По време на криза и на война, която се води на 300-400 км от границите ни, хората очакват да има стабилна власт, да се коват закони. Всичко друго подрива доверието в политиката като цяло. А политиката е поемане на отговорност и лидерство.“

„Възможно е съставянето на правителство, стига да има чувство за отговорност и лидерство. Политиците се страхуват да не изпуснат твърдия си електорат и се чувстват като заложници на това, което са говорили по време на кампаниите. България има нужда от стабилно мнозинство и  от работещ парламент. Последните две години политиците се оказват безплодни да намерят решения и да решат проблемите на страната.“ И допълни, че лидерството в политиката е да вземаш решения, да носиш отговорност и да можеш да обясниш на избирателите си какво и защо правиш. „В последните седмици ставаме свидетели на театрални действия, които да покажат всяка от политическите сили като конструктивна с оглед на предстоящи избори – местни или предсрочни, за да не пада вина върху тях“.

Станишев припомни, че през 2005 г. също е имало много разделителни линии между политическите партии. „БСП атакуваше предишните управляващи, но всички се водехме от интереса на България да влезе в ЕС, което към онзи момент не беше гарантирано. А постигнато с много усилия и труд. Много хора казват, че за разлика от тогава, днес, държавата няма голяма цел. Напротив – днес сме изправени пред огромни предизвикателства – криза, бедност, усвояване на средствата по Плана за възстановяване, Еврозона и Шенген. И на този фон големият риск е страната ни да бъде изтласкана в периферията на ЕС. В момента изглежда, че не знаем какво искаме и приличаме на болния човек на Европа.“

Най-логичната коалиция е между ГЕРБ и ПП/ДБ. „Ясно е, че най-закономерната коалиция е между първите две политически сили. Но има много изкопани ровове между тях. Трябва да заровят егото, защото губят всички партии, а резултатът за хората е нула. Те започват да странят от политиката. За какво да ходят на поредни избори при тази неспособност на политиците да решават проблемите на страната. Никой няма особени очаквания и това е най-тъжното. Липсва перспектива. Хората отказват да гласуват или пък протестният им вот ще отиде при „Възраждане“. Отделен въпрос е, че националистите предлагат нереалистични неща, като предоговаряне на отношенията ни с ЕС, или просто говорят празни приказки.“, заяви Станишев.

Крайно несериозно е нежеланието някой да поеме отговорност.  „ГЕРБ имат 9% подкрепа от хората с право на глас, а другите – още по-малко. Затова трябва да бъдат по-смирени пред държавата и да търсят решения. Няма решения, в които нищо да не загубиш. Трябва да се направи избор“.  Според него ПП/ДБ трябва да спрат да се държат като в детската градина. „Не може с 64 депутати да действат сякаш имат 120. Предложеният от тях кабинет има само политически фигури, които разделят и дразнят другата страна. Това е пряк път към нищото. Освен това ПП/ДБ са десни и само имитират социална чувствителност.  Абсурдно е да се наричат и да се позиционират като прогресивни. Но те нищо не са забравили и нищо не са научили още от 90-те, когато дойдоха с „малко, но завинаги“.

„Ръководството на БСП само поставя партията в положение на резервна гума, на което и да е управление и конфигурация. От 82 депутати и комфортната позиция на единствена опозиция на ГЕРБ, да отидат на 23-ма? Могат да използват много ефектни фрази, да обвиняват, когото поискат, но те загубиха 750 хиляди гласа. И в предишната четворна коалиция БСП беше в ролята на резервна гума – да, някои станаха министри, много приятно за тях, но нямаше фундаментално влияние върху политиките на кабинета. Говореше се едно, но се правеше друго, включително за Украйна. С 23-ма депутати не можеш да бъдеш водеща политическа сила. Абсурдно е и е обидно в най-бедната държава на ЕС левицата да бъде толкова слаба. БСП е била в силни позиции, когато е консолидирала лявото около себе си и е печелила доверието на поне част от центъра.

Безперспективно е да се хвърлят в състезание с крайната националистическа десница, като се отказват от собствената си идентичност. И резултатът е налице. След толкова години опозиция на ГЕРБ, сега да влезнат в управление с тях би обезличило още повече левицата. Ръководството трябва да е откровено, а не да се крие зад вътрешнопартийни референдуми с нагласени въпроси и предварително известен резултат.

За една стабилна коалиция трябва да има ясна база и програма. Необходимо е всички да направят компромиси, за да не се разпадне още първите три месеца, както се случи с четворната коалиция, когато уж преговаряха публично, но спорните въпроси бяха отложени и се взривяваха поетапно.“, категоричен е Станишев.

В политиката не остана съдържание. Правим „Форум за прогресивни леви решения“ на 12 май, за да дадем перспектива на лявото. Станишев отправи покана към левите хора за участие във „Форум за прогресивни леви решения“, организиран от Делегацията на българските социалисти в ЕП, в навечерието на приемането на бюджета и местните избори в България. Той ще се проведе в петък, 12 май, от 10:00 ч. в Sofia Event Center, Мол „Парадайс“, бул. „Черни връх“ 100, ет. 3, като входът е свободен.

„Виждам деградация на правенето на политики у нас. Малко съдържание остана, все повече лозунги и шаблони, които са паравани за липсата на предложения. Това е поводът Делегацията на българските социалисти в ЕП да организираме широк форум за правенето на прогресивни политики и да дадем левите решения.“

„В последните години лявото беше опростено – сведено до увеличение на пенсиите, обезщетенията за майчинство и работната заплата, които са важни, но не изчерпват левите политики. Приличат по-скоро на благотворителност, вместо на социална политика. Лявото включва най-вече битка с неравенствата, защитата на демократичните устои на държавата, свободата на медиите, върховенството на закона и защитата на индивидуалните права на всеки.

Политизирай това – Местни избори ’23. „Политиките на местно ниво също ще бъде обект на дискусии по време на форума, тъй като местната власт загуби политическия си сблъсък през последните години. Но в социалистическата партия и по-широката левица има кметове, които показват как може да бъде защитен общественият и социалният интерес.

Сергей Станишев напомни, че на 8 май 1945 година е подписан актът за безусловна капитулация на Германия, с което се слага край на Втората световна война. Като историк той коментира, че най-голямата трагедия в историята на 20 век е Втората световна война и последствията от нея, а тази трагедия предизвиква идеята за Европейски съюз, за да може различните интереси да се решават чрез цивилизован диалог и да се търси общото на базата на ценности. За да не се превръща Европа отново в извор на война. Поуките са важни, но е притеснително, че Европа отново става терен на война. Това показва, че уроците са позабравени. Няма невинни в това, че загиват десетки хиляди души и от двете страни. Военен победител от тази война няма да има. Политиците трябва да намерят мъдрост да се отдалечат от военната реторика. Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия. Това касае целия свят, защото се променя цялостната геополитическа среда“.

„Форумът за прогресивни леви решения“ е шанс да създадем смислена и позитивна среда, която дава перспектива както за лявото, така и за България. Защото няма как страната да се развива, стъпвайки само на десния крак. Трябва и левият да бъде здрав.“, допълни Станишев.

08 май 2023 г.

Използвани са текстове от:

Сайта  Поглед.инфо

https://pogled.info/bulgarski/stanishev-v-bnt-na-12-mai-pravim-forum-za-progresivni-levi-resheniya-za-da-dadem-perspektiva-i-nadezhda-na-lyavoto.155640

Сайта „Епицентър“

https://epicenter.bg/article/Sergey-Stanishev–Polititsite-da-smiryat-egoto-si–PP-se-darzhat-kato-detska-gradina/315157/2/0

https://epicenter.bg/article/Stanishev–V-Balgariya-ima-degradatsiya-na-politicheskoto-govorene–Polititsite-da-pozarovyat-egoto-si/315246/2/0

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук