ДОБРЕ Е БСП ДА ОБСЪЖДА НЕ САМО БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА, НО И ТОЗИ НА ПАРТИЯТА, ЗАЩОТО ТЯ Е ВЪВ ФАЛИТ

Съвсем скоро видях в Агенцията по вписване, че БСП си има собственик. Разбирате ли, собственик! И неговото име е Корнелия Нинова

0
604

Дори изкуственият интелект не може да прогнозира ходовете на ръководството на БСП, те са изключително нелогични и непоследователни. Това каза пред „Фокус“ ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. В момента работата на Витанов в Брюксел е свързана с предложения за законодателство за изкуствения интелект, тема, която беше във фокуса на ЕП през изминалите дни. Пред „Фокус“ той коментира и вариантите за съставяне на правителство, както и дали БСП ще има роля за решаването на политическата криза.

„Виждам изход след местните избори. Това е теза, която застъпвам вече повече от половин година. Смятам, че политическите партии правят тънки сметки за предстоящия местен вот, който ще гарантира съществуването и функционалността на една партия за следващия период от четири години, и затова не предприемат стъпки към обединение на този етап“, прогнозира Петър Витанов.

„На мен ми е неприятно да виждам, че БСП изцяло е изпаднала извън политическата картина. Основният наратив в момента е дали ще управлява първата, или втората партия, дали ще се сменят, а в рамките на шегата, и дали едната ще управлява зимата, а другата лятото. Но БСП изглежда на този фон дори по-нежелан партньор от ДПС“, коментира Петър Витанов вариантите за правителство.

„Няма защо да се заблуждаваме – БСП се намира на дъното, на абсолютното дъно, 8%. Исторически най-нисък резултат, исторически най-малко народни представители, най-малка подкрепа – малко над 3% от всички хора имащи право на глас. БСП никога не е била толкова зле през последното столетие. БСП в момента се е превърнала в партия консервативна и националистическа по най-добрите десни европейски традиции“, добави евродепутатът.

„Съжалявам, че всички млади хора, всички хора, които имаха различно мнение, са изхвърлени, изтласкани. За съжаление сякаш се маргинализирахме като политическа партия, защото изконсумирахме петото ни място и има хора, които са удовлетворени от това, че изобщо са в парламента. И това, което виждам аз, и нещо, за което страшно много ме боли, е, че няма съпротивителни сили. Имунната система я няма. Ние бяхме последната останала партия, която работи колективно. Съвсем скоро видях в Агенцията по вписване, че БСП си има собственик. Разбирате ли, собственик! И неговото име е Корнелия Нинова“, каза Витанов.

Петър Витанов предупреди, че партията се намира в тежко финансово състояние.  „Българската  социалистическа партия отдавна е във фалит. Не знам те какъв бюджет обсъждат на държавата без някой да им обръща внимание, но добре би било да се обсъди и бюджетът на БСП, защото някой ще трябва да връща дълговете след това. Тези хора ще си тръгнат, ще си вдигнат шапката, тях не ги интересува, тясното ръководство се вълнува само, дали ще запази позицията си на депутат, ако може да влезе във властта, и на министър“, коментира той.

Евродепутатът отново призова социалистите да намерят сили, за да направят промяна. „Бъдещето на БСП ще обуславя и бъдещето на България, защото силната лява партия, която е първостепенен фактор в обществено-политическия живот, може да предопределя икономическото, социалното, общественото развитие на тази страна. Вие ще видите, то просто се появява. Искаме – не искаме, нещата, колкото и да бъдат потискани, те излизат. Ще видите и съвсем скоро как може да изглежда модерното и прогресивно ляво. Защото огромният грях на тези хора е, че разкачиха поколенията в БСП, настроиха едно поколение срещу друго“, каза Витанов.

Петър Витанов съобщи, че в края на седмицата в Брюксел са приключили преговорите по законодателството за изкуствения интелект. „Целта, която сме си поставили, е не толкова да влизаме в семантични спорове, какво е то изкуствен интелект, а въздействието, които тези системи и технологии оказват върху живота на хората и там, където смятаме, че има потенциален риск за нарушаване на основни човешки права, да ги ограничим, да ги забраним“, коментира той.

„Практики като т.нар. „social scoring“, с който се оценява живота на хората, категоризира се, систематизира се и подобно на кредитния рейтинг в банките, ако те имат относително висок стандарт, получават високи точки, респективно колкото повече точки, толкова по-голям и обширен достъп до редица социални системи – такива практики трябва да бъдат забранени“, добави Петър Витанов.

29 април 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук