ДУМИТЕ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА БЯХА ВЪЗМУТИТЕЛНИ

0
432

С позициите си българските евродепутати от БСП си навличаха често гнева на своите колеги-социалисти в Европа. Така Петър Витанов ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент коментира обвиненията на Корнелия Нинова, която каза вчера пред БТВ: „нашите евродепутати са послушковци и правят каквото им каже Европа“.

„Всеки има право на мнение. Разбира се, че ние евродепутатите, не сме „послушковци“. Послушковци са тези, които останаха около нея. С позициите си много често сме си навличали гнева на партньорите от нашето политическото семейство“, коментира Петър Витанов.

Витанов обясни и защо той и евродепутатите Сергей Станишев, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с декларация, с която посочиха, че Корнелия Нинова прави неверни внушения.

„Това, което беше възмутително бяха вчерашните думи, свързани с предоставянето на оръжие. Върха на цинизма е икономическият министър в едно правителство, което се хвалеше, че е предоставяло въоържение, в чийто мандат износът към страни, намиращи се съвсем близо до Украйна, бележеше рекорден ръст, да сочи с пръст тези, които многократно сме подчертавали, че решение с оръжие на този военен конфликт не може да има. И с гласуването си в Европейския парламент сме го доказвали“, добави Витанов.

„Още след контраофанзивата беше ясно, включително тук в Европейския парламент, че военно решение не може да бъде постигнато. Две години по-късно не сме се приближили към мира. Затова в момента се правят и редица инициативи, включително произтичащи от европейски лидери, за търсене на политическо решение на този конфликт“, каза още евродепутатът.

Петър Витанов е категоричен, че няма амбиции за листите на БСП. „Ние сме хора с достойнство. Имаме диаметрално противоположни разбирания за бъдещето на БСП. От вчерашното изявление стана ясно, че г-жа Нинова възнамерява да се явява за трети мандат начело на БСП, което означава да ликвидира партията. Хората, с които се е обградила са виртуозни подмазвачи, така че очевидно нямаме място там“, добави той.

Евродепутатът коментира и изключването си преди година от БСП. „Не мога да кажа дали съм част от БСП, защото де факто не съм, но де юре съм. С нашите имена ръководството отива и регистрира листите на избори. Ако питате съда, аз съм част от ръководството. А тези промени не са депозирани, защото бяхме изключени в разрез с правилата и съда не би приел това решение. И това е причината да висят в правния мир“, коментира Петър Витанов.

Витанов направи и прогноза за следващите избори.  „Проблемът е, че не е останала партия. Действат като марокански скакалци, структурите представляват кухи организации. Тясното ръководство разчита на носталгията на група възрастни хора, гонят по цял ден „джендъри“ и не са в състояние да привлекат млади членове и симпатизанти. С болка мога да кажа, че левите хора няма да имат за кого да гласуват“, добави той.

23 януари 2024 г.

Евродепутатите от БСП: Внушенията на Корнелия Нинова не отговарят на истината

Евродепутатите от БСП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов и Елена Йончева разпространиха декларация по повод неверни твърдения на Корнелия Нинова пред „Тази сутрин“ по БТВ от днес.

„Във връзка с внушенията на г-жа Корнелия Нинова в сутрешния блок на БТВ, сме длъжни да заявим, че те не отговарят на истината.

Българските депутати от Групата на социалистите и демократите последователно гласуват ПРОТИВ доставката на оръжие за Украйна.

Българските евродепутати-социалисти са сред учредителите на Групата за мир в Европейския парламент, нееднократно са правили изказвания с този призив в пленарната зала и са застъпвали същата позиция в работните дебати.

Бихме искали да напомним, че кабинетът „Петков“ (с министър на икономиката самата г-жа Нинова) активно участваше в доставките на оръжия за Украйна по признанието на министър-председателя.“[1], се казва в изявлението на социалистите.

[1] Директен износ за Украйна е нямало, но нашите партньори от Полша и Румъния, Щатите и Англия са купували това оръжие. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия.….. Радваме се на заглавието на „Ди Велт“, че България е имала основополагаща роля и е на правилната страна на историята. /Изказване на Кирил Петков в НС на 18 януари 2023 г/.

21 януари 2024 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук