ЕДНА ВОЙНА ЩЕ Е ПАГУБНА ЗА ЕВРОПА, РАЗРУШИТЕЛНА ЗА НАС, БЪЛГАРИТЕ

Във видеокоментар по повод развитието на конфликта в Украйна Елена Йончева пита: „Има ли днес европейски лидери, които да бъдат посредници в едни мирни преговори?“ И констатира: „...трябва ясно да си даваме сметка, че ако разчитаме на оръжието, това ще е гибелно за Европа. Война в Европа няма да завърши с победители.“

0
630

Всяка война е недопустима. Недопустимо е днес вече да обсъждаме ядрени сценарии. Но това вече се случва. Не трябва да допуснем Европа, България да бъде въвличана в директна открита война.Но това е на път да се случи.

Една война ще е пагубна за Европа, разрушителна, за нас българите. Днес тя заплашва да се превърне в глобална, пълномащабна война, която ще помете всичко след себе си.

Европейскиясъюз е най-успешният демократичен и икономически модел, създаден след края на Втората световна война. Изграден именно, за да пази мира, да не отприщи онези сили, които доведоха до две световни катастрофи.

Още в началото на конфликта в Украйна настоявам в разговори, в диалог с европейските лидери, да се търси дипломатическо решение. Защото то беше възможно. В ранния етап на войната трябваше да се говори и с Киев, и с Москва, да се използва цялата сила на ЕС, за да се постигнат компромиси, които да са приемливи и за двете страни. Първо  Брюксел изпусна инициативата. В Истанбул на 29 март се проведоха преговори – имаше надежда, че такъв мирен договор е възможен. И двете страни представиха план за споразумения.

Има ли днес европейски лидери, които да бъдат посредници в едни мирни преговори? Или вече е твърде късно? Брюксел казва, че конфликтът ще получи своето разрешение на бойното поле. Разбира се, това е възможен сценарий. Но трябва ясно да си даваме сметка, че ако разчитаме на оръжието, това ще е гибелно за Европа. Война в Европа няма да завърши с победители.

За да има шанс едно европейско посредничество, трябва за имаме обективен рационален поглед върху конфликта. Какво реално се случва в Украйна, какви са причините. Само след един откровен анализ можем да говорим за допустими компромиси за двете страни. Този дебат в Брюксел липсва. И това подценяване на реалните факти може да се обърне срещу самите нас.

Наскоро попитах комисаря по външна политика Жозеп Борел дали Европа има стратегия за прекратяването на войната в Украйна. Той ми отговори така: Целта на Европейския съюз не е да спре войната, а да подкрепи Украйна. Има ли обаче Европа реалистична оценка как това може да стане? До този момент – не!

И още – каква е ролята на журналистиката днес в тази война? Защото медиите са тези, които формират общественото мнение, те би трябвало да имат силата да оказват влияние върху политиката. И политиците.

Има правила в журналистиката – да се използват поне три източника на информация, да се отразяват различни гледни точки. Да не се взима само една гледна точка – на едната страна. Спомням си през 2003 г., след военната интервенция в Ирак, САЩ въведоха понятието „патриотична журналистика“ – такава, която е съобразена единствено с интересите на съответната държава. Това обаче е другото име на пропагандата. Знаете какво се случи след войната в Ирак – и Вашингтон, и Лондон се извиниха.

Днес какво се случва в Украйна? Имаме ли реалистична картина? Липсата на такава е опасно, това насърчава омразата и води до грешни решения. По този начин медиите и общественото мнение виждат образа на врага такъв какъвто искат да го видят. А не такъв, какъвто е. И това е най-прекият път към поражението.

Европа, ние българите, не заслужаваме това.

23 септември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук