ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА КЪМ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА ТУРЦИЯ: ЩЕ ЗАТВОРИТЕ ЛИ ПРОЛИВИТЕ ПРИ КОНФЛИКТ В ЧЕРНО МОРЕ

0
436

Всички се надяваме, че войната в Украйна скоро ще завърши. Но съществува опасност активната част от конфликта да се разпространи в района на Черно море и да въвлече Румъния, България и Турция. Дали това е възможен сценарий. Какво показват анализите на управляващите в Турция на фона на призивите на някои политици за преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо. Това бяха част от темите, които Елена Йончева от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент постави за обсъждане по време на срещата с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан в Анкара.  Разговорът беше при закрити врата, но евродепутатът отбеляза, че отговорът е бил изключително удовлетворителен.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. предоставя правомощия на Турция да регулира преминаването на военноморски кораби, които не са на черноморски държави през Босфорския пролив и Дарданелите. В случай на военен конфликт Анкара има право да затвори морските пътища. В мирно време, съгласно Конвенцията, има ограничения за вида и продължителността на престоя на военни кораби в Черно море.

През март т.г. в Конгреса на САЩ бяха внесени два законопроекта, които се отнасят до сигурността в Черно море. Основната им цел е да подтикне администрацията на президента Джо Байдън да изработи всеобхватна стратегия на САЩ за региона. Да се установи постоянно военно присъствие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско присъствие в Черно море на ротационен принцип, както и да предостави отбранителна подкрепа на регионалните партньори, според интересите и ценностите на САЩ. Препоръчва се в бъдещата стратегия да се включи план за насърчаване на по-голяма свобода на корабоплаването, за да се позволи по-голяма сигурност и икономически достъп до Черно море.

С министър Фидан проведохме много интересен разговор по въпроси свързани с разширяването на ЕС, визовата политика, защитата на правата на човека, външната политика на Турция. Анкара се придържа към проукраинска политика без да я превръща в антируска. Турция беше медиатор за решение на конфликта, като първите разговори се проведоха в Истанбул още през март 2022 г. Тя помогна за сключването на т.нар. „зърнена сделка“. В същото време Турция е важен геополитически фактор, контролирайки Турския проток, каза Елена Йончева. Тя беше в Анкара за 80-тото заседание на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция.

Комитетът се събира за първи път в Анкара в последните пет години. Заседанието трябваше да се проведе през пролетта на т.г., но заради силното земетресение в Турция беше отложено. Комитетът подчерта значението на укрепването на диалога между Турция, която е страна кандидат, и ЕС във всички области, и изрази признателност за подновяването на редовните срещи.Членовете потвърдиха необходимостта от намиране на общи решения на предизвикателствата със специален акцент върху върховенството на закона и демокрацията, икономиката, сигурността и отбраната, както и енергийната и продоволствената сигурност, особено в контекста на войната в Украйна. Те призоваха за започване на процес, който да доведе до справедлив и траен мир между Палестина и Израел, основан на решение за две държави, както и за незабавно прекратяване на военните действия и избягването на цивилни жертви от двете страни.

21 декември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук