ЕРАТА НА ОЛИГАРСИТЕ ПРИКЛЮЧВА!

Реч на сенатора Бърни Сандърс от САЩ в Лондон на 1 септември на събранието в подкрепа на стачката на британските транспортни работници, организирана от Националния синдикат на железопътните, морските и транспортните работници ( RT).

0
455

 

 

 

 

 

Благодаря на RT, че ме поканихте да бъда с вас тази вечер. Това за мен е истинска чест!

Нека тази вечер отбележа само няколко момента. Това, което се случва сега в Обединеното кралство, не се различава от това, което се случва в САЩ. Същото проклето нещо. Това, което виждаме, е хората на върха, хората, които са феноменално богати, да стават все по-богати, хората от средната класа продължават да намаляват, а милиони и милиони хора на дъното живеят в крайна бедност. През 2022 г. не можем да позволим това да се случи, независимо дали става въпрос за Обединеното кралство или Съединените щати! Работещите хора по целия свят трябва да се изправят и да кажат на олигарсите, че те не могат да притежават всичко!

Така че позволете ми да ви разкажа малко за това, което се случва в моята страна. Днес в Америка имате трима мултимилиардери, които притежават повече богатство от долната половина на американското общество, което е около 150 милиона души. Във вашата страна, доколкото разбирам, имате 100 души на върха, които притежават повече богатство от долните 18 и половина милиона души, или 27 процента от населението.

Никой не може да ме убеди, от морална гледна точка или всъщност и от икономическа гледна точка, че изобщо е оправдано толкова малко на брой да имат толкова много и същевременно толкова много хора да имат толкова малко. Тук и в Съединените щати се занимаваме с три проблема на пристрастяването – пристрастяването към наркотици, пристрастяването към алкохола, пристрастяването към тютюна, но има и друга зависимост, за която корпоративните медии не говорят – и това е ужасяващата зависимост от алчността. Разбирам, всеки иска да има повече, за да живее по-добре. Но ми е трудно да проумея, как малцината могат да имат десетки милиарди долари и въпреки това всеки ден да притискат работническата класа, за да могат да получат още няколко милиарда долара. Срам за тях! Няма морално оправдание, когато малък брой милиардери имат повече богатство, отколкото биха могли въобще да похарчат през целия си в живот, докато милиони хора гладуват или живеят на улицата.

В Обединеното кралство и Съединените щати трябва да заявим своите истински приоритети и да създадем икономика и правителство, които да работят за всички, а не само за малцина. Зад цялото това неравенство на богатството и доходите стои нарастваща концентрация на собственост, за която корпоративните медии не говорят. Но в сектор след сектор в Съединените щати, и не се съмнявам, че е същото и тук, имате шепа големи мултинационални корпорации, които контролират какво се произвежда и колко струва. И в момента има три фирми на Уолстрийт, които контролират активи от 20 трилиона долара – три компании! Това е БВП на Америка. И тези три компании имат основни дялове в 95% от корпорациите, регистрирани на борсата в класацията S&P 500. Така че това, което виждате в световен мащаб, е малък брой милиардери, които държат власт над икономическия живот на хората и политическия живот на хората.

И предизвикателството пред нас е да обединим хората, да се противопоставим на демагозите, които се опитват да ни разделят по цвета на кожата ни, или по това, къде сме родени, или по сексуална ориентация. Трябва да обединим работещите хора в свят на справедливост, който принадлежи на всички нас, а не само на малцина.

Също така е важно да участваме в ежедневните борби тук и в Америка. Както и да имаме смелостта да мислим за голямото, а не дребното. Моля, не забравяйте, че сме 2022 година! Видяхме експлозия на технологии, която може да подобри живота на работещите хора. И все пак това, което виждаме, въпреки цялото увеличение на производителността, е, че работещите хора не могат да осигурят семействата си. В моята страна през последните 50 години, въпреки огромната експлозия на технологиите, при която всеки един работник е много по-продуктивен, отколкото някога е бил, реалните заплати, отчитащи инфлацията, са по-ниски, отколкото преди 50 години! Това, което виждаме, е масивно разпределение на богатство, което протича точно по грешния път. Средната класа намалява, а хората на върха стават все по-богати.

Нашата задача е да се преборим с тези олигарси и да си представим свят на справедливост. Това не е радикална идея. Право на всеки работник в Обединеното кралство е да получава достойно заплащане за приличен стандарт на живот. В моята страна повече от 600 000 души са без дом, 18 милиона души харчат половината от доходите си за жилища. Не е радикална идеята, според която не само, че децата не трябва да гладуват или че трябва да имат най-доброто училище, което можете да си представите. Не е радикална идеята всеки млад човек в тази или в моята страна, който иска да получи висше образование, да може да го направи, без да задлъжнява. Не е радикална идеята да кажем, че трябва да имаме най-високо качество на грижите за децата.

Вашата здравна система тук е различна от нашата. От 1948 г. имате основание да твърдите, че в Обединеното кралство здравеопазването е човешко право. В моята страна има 70 милиона неосигурени души – най-богатата страна в света! 60 000 души умират, защото не могат да стигнат до лекар навреме.

Така че това е положението днес. Живеем във време, в което се произвеждат необикновени богатства, докато виждаме нарастваща болка и страдание на работещите семейства, а инфлацията сега допълнително влошава лошата ситуация. Нашата задача сега е да бъдем заедно, да обединим всички работещи хора по целия свят, за да кажем на олигарсите, че техният ден и тяхната власт са към края си!

Профсъюзите сега се изправят. Искам да ви кажа, че сега в Съединените щати виждаме повече профсъюзни организации, отколкото от много време насам. Поради натиска върху работническата класа в Америка, сега синдикатите са по-популярни от когато и да било след 60-те години в САЩ. Сега се опитваме да развием профсъюзното движение и да го обединим с останалата част от движението, за да създадем икономическа и политическа сила с реална власт. И аз съм щастлив да ви кажа, че постигаме истински успех, повече, отколкото сме имали от много дълго време, както личи и от  записите на Камарата на представителите в Конгреса.

Фредерик Дъглас, велик американски борец срещу робството, бе казал, че няма успех, няма справедливост без борба. Да не мислите, че олигарсите разбират нещо от това, което казваме, от това, за което апелират агитиращите за продоволствена сигурност – че хората са гладни, че хората нямат достатъчно храна – така че да променят поведението си? Нищо подобно, не става така! Единственият начин, по който се постига справедливостта, единственият начин, по който работещите хора могат да имат успех, е когато се изправим, предизвикаме ги и ги победим!. За това е тази борба. Нека ви кажа – това, което правите тук, се отбелязва и в САЩ, и по целия свят. Така че нека всички се обединим и не откъсваме очи от победната цел! Нека се преборим с корпоративната алчност, нека трансформираме световната икономика!

По запис от You Tube

1 септември 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук