ИСТОРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НИТО ПРОМЕНЕНА, НИТО ПОБЕДЕНА!

Тревога за историята, за днешния и утрешния ден! Настъплението на фашизма и неофашизма в България е факт, който не може да остави безучастни българските социалисти. Войната срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век. Хора, бдете!

0
660

ТРЕВОГА ЗА ИСТОРИЯТА!

Декларация от ГС на БСП – Пловдив

Единственото нещо, което свързва минало, настояще и бъдеще, в едно неделимо цяло, това е историята. Тази нишка е дълговековна и многоцветна, в тонове и полутонове, напоена с кръвта на нашите предци и съвременници. Нишка, от която е изплетена една уникална дреха от добро и зло, от победи и падове, от свобода и робство. Това е нашата дреха, която носим на раменете си и без, която сме дървета без корени.
В историята има всичко, имена и дати, но най-вече памет, която ни дава сила да сме горди с изправена глава. Тя има нужда и да се говори за нея, да се пази грижливо, независимо от това дали ни харесва или не.
Затова са паметниците, понякога ни събират, понякога ни отдалечават един от друг, но те са онези видимите репери, които пазят паметта за събития, паметта за пролятата кръв, паметта за нашия общ път през времето. Те трябва да останат такива, каквито са, защото те са фотография на времето, запазила и почит, запазила и цвете, таяща и потискана омраза.
Ние – Градският съвет на БСП в Пловдив, от името на социалистите

ПРИЗОВАВАМЕ:

  • Всички рушители на паметта да спрат! Разбиването на паметници показва слабост и безсилие. Съзиданието е онова, което ще ни обедини и направи достойни. 
  • Всички медии да дадат гласност на проблема и предизвикат обществен дебат за съхраняване на националното ни културно и историческо наследство.
  • Всички прогресивни хора да продължим да говорим за общата ни история, такава каквато е, с търпимост и уважение.
  • Призоваваме за мъдрост и уважение на паметта!

29 декември 2023 г.

31 декември 2023 г./1 януари 2024 г. – Пловдивските младежи празнуват Новата година при Альоша,

НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ФАШИЗМА И НЕОФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ФАКТ,

КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ОСТАВИ БЕЗУЧАСТНИ БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

Позиция на ИБ на ГС на БСП – София

Настъплението на фашизма и неофашизма в България е факт, който не може да остави безучастни българските социалисти.
Първо. Паметникът на Съветската армия, символ на победата над нацизма, бе посечен по най-варварски, касапски начин. Това престъпно деяние е в драстично нарушение на закона, на двустранния договор между България и Русия, на серия конвенции на ЮНЕСКО и ООН в защита на културните паметници, както и на ежегодните резолюции на Генералната асамблея на ООН срещу реабилитацията на фашизма и нацизма и ревизията на резултатите от ВСВ.
Второ. Програмният съвет на БНР арестува интервюто на Петър Волгин с г-жа Митрофанова, посланик на Руската федерация, което противоречи на дипломатическата практика и съзнателно ерозира българо-руските отношения. Никога досега не е спирано интервю с посланик, която и държава да представлява той. Това е брутална цензура и грубо погазване на свободното слово. Така Програмният съвет на БНР опозори себе си и срина авторитета на БНР като всепризната територия на свободното слово
Трето. Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ заклейми проф. Дарина Григорова за нейните антинацистки убеждения. Проф. Григорова е безспорен авторитет в академичната общност и учен с ярка гражданска позиция. Така Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ потъпка свободата и независимостта на българската наука, и научната съвест и опозори нашата Алма матер.
И като венец на цялата тази срамна поредица ПП/ДБ отбелязаха светлите Рождественски празници по един „кулинарен“ начин, достоен за осъждане и презрение.
От какво се страхувате, госпожи и господа, та унищожавате историята, арестувате свободата на словото и срамите академичната свобода? Над какво тържествувате? Какво празнувате тъй истерично? Един народ има бъдеще само когато има родова памет и история.
Историята не може да бъде нито променена, нито победена! Историята не прощава служенето на чужди интереси и носи забрава за конюнктурния патриотизъм. И вас няма да подмине!

26 декември 2023 г.

ВОЙНАТА СРЕЩУ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Е ПЪТ КЪМ ЗАБРАВА НА НАЙ-МРАЧНИТЕ ВРЕМЕНА ОТ ХХ ВЕК

Декларация на Българския антифашистки съюз

Ние, българските антифашисти, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 мил. жертви – за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!
След неуспеха на ликвидационните крясъци на незначителна група от яростни русофоби, днес се отново държавата в лицето на областната управа на София прие позорен акт за неговото демонтиране под предлог, че имало опасност от разпадане на фигурните композиции. Налагат се решения, целящи да ерозират българо-руските отношения. …
Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г. Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т. н.
И нека е ясно: Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война и антифашистката съпротива в България 1941-1944 година, които не допуснаха от България да се отнемат територии. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава!
Хора, бдете!

8 декември 2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук