МОЖЕ ДА СЕ ПОЗДРАВИМ С ГОЛЯМА ПОБЕДА. ТРЕТИ МАРТ ЩЕ ОСТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, ЗАЩОТО ХОРАТА ВЪСТАНАХА

0
662

Вече можем да се поздравим с голямата победа. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов, който е председател на Инициативния комитет за запазване на националния празник – Трети март пред телевизия „Евроком“. Коментарът му идва, след като депутатите от правната комисия на Народното събрание се отказаха от промяната на националния празник, която бе залегнала в предложенията за нови текстове в Конституцията на Република България.

„Благодарение на тази инициатива и на будните граждани, които се включиха в нея, Трети март ще продължи да е националният ни празник. И това се дължи само и единствено на силната обществена реакция. Искам да благодаря на всички, които в последните три месеца се включиха в събирането на подписи. Във всички 28 областни града, в малките общини, хората, без значение от политическа принадлежност, буквално въстанаха. Така че това е една голяма победа за тях“, добави Витанов броени дни преди края на срока, в който могат да се събират подписи.

„Десетки хиляди българи подкрепиха запазването на празника. В момента обобщаваме резулатите и ще обявим как ще процедираме. Голямата цел в крайна сметка е постигната – да не се допусне поредното унижение на националната памет, на достойнството и самочувствието на българина. Да не се допусне промяната на празника“, добави Витанов.

По време на подписката и организаторите, и стотиците доброволци се сблъскват с редица проблеми, разказа още той. „Зад нас не стои политическа партия, а Законът за прякото допитване до гражданите е направен така, че да не работи, защото праговете са изключително високи. Законодателят е създал закон, който на практика възпрепятства неговото прилагане. И ако искаме да имаме пряка демокрация и реално участие на гражданите в политическия процес, със сигурност трябва да променим праговете“, каза още Петър Витанов.

Евродепутатът и председател на ИК за запазване на Трети март изрази възмущение и от факта, че парламентът, който се ползва с рекордно ниско доверие, прави промени в основния закон на страната.  „Колкото до референдума, не съм сигурен, че и един милион подписа да бъдат внесени, този въпрос ще бъде разискван. Аз лично нямам доверие в българския законодателен орган. И това не е субективна оценка, защото имаше и други примери“, добави Витанов.  В Инициативния комитет за запазване на Трети март членуват над 100 видни български учени, общественици, лекари, журналисти, политици, които бяха възмутени от опита за подмяна, припомни той.

Петър Витанов коментира и последните действия на управляващото мнозинство. „Сглобката е унижение за всеки български гражданин, независимо на кое политическо семейство е член. Самите участници се срамуват от нея – затова се наричат „некоалиция“. Делата им са недостойни. Това, което виждаме днес в парламента, ми напомня на едни други места, далеч от Европа. Тъжно и грозно е“, каза още той.

„Най-страшното е, че наистина не уважаваме страната, в която живеем. Понеже сме неспособни да отстояваме бъдещето си и се опитваме да зачертаем миналото си, но това много често това предизвиква възмущение, пренебрежение, неуважение у нашите външни партньори“, смята Петър Витанов.

19 декември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук