НЕ Е ВАЖНО КОЙ ЩЕ Е ПЪРВИ НА ИЗБОРИТЕ, А ОКОЛО КОГО ЩЕ СЕ ФОРМИРА МНОЗИНСТВО И ПРАВИТЕЛСТВО

0
814

Има три интриги в предстоящата предизборна надпревара. Едната е за първото място. Втората интрига е за третото място. И третата е кои партии ще успеят да прескочат прага от 4%“.

Това заяви пред БНР социологът и политолог Юрий Асланов.“Не е важно кой ще е първи, а около кого ще се формира мнозинство и правителство. Претендиращите за третото място ДПС и „Възраждане“ имат скрит електорат и не може да се прогнозира коя ще получи повече гласове“, уточни той. По думите на социолога, ако повече партии влязат в парламента, това ще усложни задачата по формиране на мнозинство.

Юрий Асланов подчерта, че нарастват обществените убеждения, че изборите на 2 октомври няма да предложат развръзка на политическата криза: „Това влияе на немалка част от избирателите, които могат да решат да не гласуват, защото няма смисъл. Не е добре това да се случи. То ще постави пред изпитание легитимността на парламента и институциите, но и прави по-трудна прогнозируемостта на изборния резултат. Могат малки партии, които сега са извън сметката, да станат участници в бъдещия парламент“. Асланов изтъкна, че „заради поведението на част от участниците в надпреварата“ се оказва, че има и допълнителен участник в предстоящите избори, макар да не участва формално, и това е служебният кабинет на президента Румен Радев:

„Не без основание министър-председателят се обърна към формациите да потърсят опонентите си на друго място, защото служебният кабинет няма да участва в изборите. Усърдието за разпределение на отговорността и вината за тежкото икономическо положение се засилва и това прави от служебното правителство скрит участник, но не маловажен, защото е много важно какво ще прави той до изборите и това може да повлияе на избирателите“.

Според социолога страната е в началото на „доста положителна политическа турбуленция и не може да очакваме скорошен финал на политическата криза“: „Партийната система трябва да бъде разтърсена по някакъв начин и да бъде принудена да започне да се променя. Защото, съдейки по поведението на партийните централи, е ясно, че тя доброволно няма да се промени и няма такова желание“.

1 септември 2022 г.

От сайта Fakti.bg  https://fakti.bg/bulgaria/709536-aslanov-ne-e-vajno-koi-shte-e-parvi-na-izborite-a-okolo-kogo-shte-se-formira-mnozinstvo-i-pravitelstvо

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук