ОЧЕРНЯЩАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ НАС СЕ ВОДИ ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА, ИЗКЛЮЧВАНЕТО НЕ Е СПОНТАНЕН АКТ

0
562

Очернящата кампания срещу трима социалисти Петър Витанов, Крум Зарков и Станислав Владимиров от страна на ръководството на БСП се води от година и половина. Това каза евродепутатът Витанов пред „Дарик радио“ в коментар за изключването си от БСП по време на 50-ия конгрес на партията.

„Приемам болезнено решението да бъда изключен“, призна Витанов, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Според него обаче нещата са се движили по предварително ясен сценарий. „Това беше едно решение, взето „спонтанно“ в паузата на конгреса, от двама, трима човека, приближени до лидерката. Няма формален акт на едно делегитимирано ръководство на партията, който да ме изключи от нея, защото съм социалист от няколко поколения“, коментира още той.

„Това мракобесие, което се възцари в БСП, по най-високите стандарти на Вишински, няма място в 21-ви век и за съжаление очаквам подобни действия да отблъснат още хора от партията“, добави той.

Петър Витанов подчерта, че аргументите, с които той и останалите 13 изключени ще обжалват, са, че решението е противоуставно.   „Видеозаписи показват, че има и груба и тежка фалшификация. Не им стигат дори гласове да ни изключат и добавят имагинерни, за да направят желаната бройка“, коментира Витанов.

Според него желанието да бъде отстранен датира от времето, в което той и други двама негови съпартийци – Станислав Владимиров и Крум Зарков са тръгнали на обиколка в страната, желаейки промяна за БСП. „Срещу нас от година и половина, когато тръгнахме на срещи с различни партийни организации с надеждата да възстановим диалога и енергията в БСП, започна очерняща кампания“, коментира Витанов и добави, че тези, които са имали различно мнение са били изгонени, един по един.

„Проблемът не е, че днес гонят мен, а утре някой друг. Големият проблем е, че БСП се превръща в антиевропейска и антидемократична партия. Партията е в изолация в групата на европейските социалисти, тя е в международна изолация изобщо. На Запад от Калотина има тотална делегитимация. Когато лайтмотивът на конгреса е „джендър-идеология“ и как да подкрепяме „Възраждане“, щетите ще са огромни“, каза още Петър Витанов.

АВТОРИТЕТНОТО БРЮКСЕЛСКО ИЗДАНИЕ ЕURACTIV
СЪОБЩИ ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕТО НА ПЕТЪР ВИТАНОВ ОТ БСП

Авторитетното брюкселско издание ЕURACTIV съобщава днес за изключването на Петър Витанов от БСП. Витанов, лидерът на българските социалисти от групата на S&D в Европейския парламент, беше изключен в събота (11 февруари) от Българската социалистическа партия (БСП), което подчертава дълбоката криза на тази политическа сила. БСП проведе конгрес в събота в София, белязан с „батални сцени“ между привърженици и критици на лидера на партията Корнелия Нинова, пише ЕURACTIV.

Витанов предложи конгресът да започне с гласуване за прекратяване на правомощията на Нинова като председател. „Докога непрекъснато ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешната опозиция, и с машините за гласуване, и с акта „Магнитски“. Докога ще отказваме да носим вината”, попита Витанов.

Той посочи конфликтите между Нинова и президента Румен Радев, които мнозина смятат за лични и вредят на интересите на страната. Радев бе избран за първи мандат като кандидат на БСП, а според много анализатори Нинова му е завидяла за народната подкрепа. Той отбеляза и тежкия удар върху БСП, след като един от нейните лидери Румен Овчаров беше санкциониран за корупция по закона „Магнитски“ на САЩ.

Витанов посочи и постоянно влошаващите се резултати на БСП на последните избори. През октомври миналата година БСП получи 8,98% от гласовете и беше пета политическа сила. Въпреки загубата на избиратели, Нинова успява да контролира партийния апарат. Така мнозинството от конгреса на БСП отхвърли предложението на партийната опозиция за гласуване на оставката на Нинова с 524 гласа срещу 237 против и 21 въздържали се.

Остана обаче съмнението, че преброяването е манипулирано. Причината е, че в началото на конгреса беше обявено, че са се регистрирали 557 делегати, а в гласуването са участвали близо 800 души. Вместо това конгресът гласува изключването на 14 критици от БСП, сред които и Витанов.

Помолен от EURACTIV да обясни конфликта си с ръководството на БСП, Витанов каза, че тези различия са формулирани в декларация от четири точки, приета от близо 300 опозиционно настроени социалисти в неделя.

„Всяко различно мнение се цензурира или се санкционира. БСП се превръща в псевдо-патриотическа и антиевропейска партия“, казва още Витанов пред базираното в Брюксел издание.

„Единствената причина, поради която бяхме изключени е, че искахме оставката на председателя на партията. БСП се превръща в антиевропейска партия. Дори вчера на конгреса се говореше за подкрепа на референдума на „Възраждане“ срещу еврото. И не само. БСП се превърна в партия с двоен стандарт по отношение на корупцията. Знаем, че дори заради съмнения за корупция преди бяха остракирани хора, а днес, когато имаме информация от стратегическия ни партньор САЩ, ние заставяме в защита на хората, обвинени в корупция. Това са двойни стандарти, които не могат да бъдат приети добре от българските граждани“, коментира Витанов пред EURACTIV.

Евродепутатът смята, че е изключен поради една проста причина – че последните две и половина години настоява за смяна на ръководството: „Защото съм убеден, че по начина, по който продължаваме, и в персонален план, и в политически, БСП отива към небитието“.

Петър Витанов коментира с известно чувство за хумор, че „БСП се е превърнала в организация на „млади и перспективни кадри“ като Румен Овчаров, като Румен Гечев, като Бриго Аспарухов, като Таско Ерменков, които бранят лидерката“. Това са „млади“ кадри с голям потенциал, а вместо това изключват хора на по 30-35 години.

 

14 февруари 2023 г.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук