ОТСТРАНЕНИ ОТ БСП СОЦИАЛИСТИ СА НА ПОСЕЩЕНИЕ В БРЮКСЕЛ ЗА СРЕЩИ С ВОДЕЩИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ

0
766

Отстранени и напуснали БСП социалисти са в Брюксел, където провеждат поредица от срещи с водещи европейски политици от семейството на Социалистите и демократите в Европейския парламент. Те са в белгийската столица по покана на ръководителя на българската делегация Петър Витанов.

Българската делегация проведе разговор с Габи Бишов, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите. По време на срещата си с нея Петър Витанов, Стефан Кръстев, Мартин Жаблянков, Костадин Дурчов, Ралица Андреева, Петко Димитров, Атанас Атанасов, Ленко Петканин, Петя Михалевска, Анна Пиринска, Светлана Шаренкова споделиха своите виждания за бъдещето на българската левица.

Вие сте част от нашето семейство, коментира германската евродепутатка. Европейските социалисти искат да видят българската левица обединена. Споровете трябва да ви правят по-силни, а не разединени и слаби.

Демократичните ценности са важни за социалистите. Беззаконието не може да е част нито от управлението на държавата, нито в това на отделните партии. Върховенството на закона, справедливостта и солидарността са най-важните ценности за левите хора в България, казаха гостите от България. „Демокрацията не ни е отнела нищо“, категорични бяха българските социалисти. Двете страни констатираха, че демокрацията не трябва да се приема като даденост, а борбата за нея е ежедневна.

Бишов сподели и пътя, който е извървяла Германската социалдемократическа партия, за да се превърне във водеща сила в страната, ангажирайки млади и прогресивни хора.

Българската делегация се срещна и с Джакомо Филибек, главен изпълнителен секретар на ПЕС, който потвърди, че БСП не трябва да е само член на голямото европейско семейство, а и партньор. На разговора присъства и бившият председател на ПЕС Сергей Станишев. ПЕС работи за утвърждаване на прогресивните леви идеи и се противопоставя на антиевропейските настроения, които са присъщи на популистите и крайните елементи.

Във втория ден от визитата в Брюксел българската делегация се срещна със знакови европейски политици.

Върховенството на закона и гражданските свободи са двата основни стълба, върху които се гради Европейският съюз. Това каза по време на срещата си със социалисти председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопез Агилар. В разговора си с българските гости Агилар каза, че в част от европейските държави се наблюдават тревожни тенденции по отношение на върховенството на закона и свободата на словото. Българските социалисти от своя страна споделиха, че са били санкционирани именно заради факта, че са имали собствено мнение и позиция, както и заради публични критики към партийни политики и начин на управление.

Българската делегация проведе разговор и с Тон Беумер, генерален секретар на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. С него беше обсъдена темата за лявото в България година преди изборите за Европейски парламент.

„Срещите в Брюксел показаха, че необходимостта от силна и прогресивна българска левица отекват и в нашето европейско семейство. Въпреки растящия евроскептицизъм, в последните години развитието на България се дължи основно на факта, че сме член на Европейския съюз и страната ни не трябва да се отклонява от своя път. Българските социалисти получиха силна подкрепа в Брюксел, което ни дава надежда“, коментира Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук