ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН ОТ КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА!?!

0
598

ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН ОТ КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА!?!

Столичният общински съвет прие решение, с което възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести от Княжеската градина монумента „Паметник на Съветската армия“, който е държавна собственост. Решението бе взето след бурни дебати в СОС, продължили няколко часа. „За“ преместването гласуваха 41 общински съветници, 13 бяха „против“ и 1 „въздържал се“.
 
МОЖЕ ДА БУТНЕТЕ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, НО НЯМА ДА ИМА СЯНКА, В КОЯТО ДА СЕ СКРИЕТЕ
Изказване на Иван Таков, председател на ГС на БСП – София и ръководител на групата на социалистите в СОС,  в началото на сесията на СОС на 9 март 2023 г. по повод включването в дневния ред на доклада на ДБ относно преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от Княжеската градина.

Уважаема госпожо кмет,
Уважаеми господин председател на Столичния общински съвет,
Уважаеми колеги, общински съветници,
В дневния ред на днешната сесия попадна точка, чието единствено предназначение е да прави предизборна пропаганда и агитация. Докладът на Демократична България за демонтирането на Паметника на Съветската армия, който отлежава в Столична община от 2020-та година, спешно беше изваден и хвърлен в предизборната битка. Така нареди лидерът на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини.
И така днес ние, общинските съветници, ще отделим часове от работното си време в безсмислени и безполезни за гражданите спорове. Ще дебатираме, ще се надприказваме, най-вероятно ще се скараме на идеологическа основа. За пореден път, и пак, и отново…
Да бъде или да не бъде Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина на София. Това ли е въпросът?! Това ли е най-важният проблем на града и държавата ни днес? Защо е толкова спешно точно сега да решим съдбата на монумента?! Или този въпрос най-правилно обслужва едни партийни цели в предизборната битка за надмощие?! За едни проценти става въпрос, които трябва да бъдат взети от втрърдяването на партийните ядра…
Това е грозно лицемерие към гражданите на София, колеги! Грозно лицемерие към всички българи!
Постоянно говорим за разбиване, за разрушаване, за събаряне. Ходим по разбити тротоари, разбиваме си колите по разбитите улици в крайните квартали, разбиваме си нервите с високите цени в магазините, разбиваме си здравето с мръсния въздух и липсата на зелени площи в комплексите, разбиваме си общинското дружество „Топлофикация“, разбиваме си бъдещето с липсата на места в детските градини и страховитата демографска криза… Разбивате. Години наред разбивате.
И нито дума за съграждане.
Пречи ви паметникът на Съветската армия. А не ви ли пречат високите цени? Не ви ли пречи инфлацията? Не ви ли пречи бедността на хората? Явно не.
Дускусията, която предстои, е безсмислена, колеги. И вие прекрасно знаете това. Но цинично отклонявате важните теми.
Защото просто нямате решения на истинските проблеми.
И ви се налага да се скриете зад Паметника на Съветската армия.
А той е много голям.
И сянката му е голяма, за всички ви ще има място в нея.
И Победата на Съветската армия, в чиято чест е издигнат, също е много голяма.
И нашата признателност към героите от Втората световна война е много голяма.
А омразата ни към фашизма е два пъти по-голяма. Заричали сме се в паметта на всеки един погубен живот в борбата срещу него да не допуснем „кафявата чума“ да се събуди. Защото паметта ни не е къса и помним. Ще бдим, защото фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление – всеки ден, във всяка част на света.
Уважаеми колеги от Демократична България,
Целта не винаги оправдава средствата. Дори в политиката. Навярно с тази поредна офанзива срещу Паметника на Съветската армия се опитвате да си измиете очите пред вашите гласоподаватели за управлението с БСП в четворната коалиция. Но не забравяйте, че идеологическото противопоставяне и деленето на хората не решава техните проблеми. Дори и да имат идеологически различия, техните проблеми в града и държавата са еднакви. Ниските доходи, високите цени, инфлацията, съдебната система, липсата на справедливост… Това са важните теми днес. И ние, и вие трябва тях да решаваме.
С разрушаването на Паметника на Съветската армия няма да стане.
А вие нямате друго решение.
Предлагате на хората само зрелище.
Защото хляб нямате и не можете да им дадете.
Може да се водите от културата на зачеркване.
Може да отразявате историята през кривото огледало.
Може да бутнете и паметника на Съветската армия…
Но тогава няма да има сянка, в която да се скриете.
Благодаря за вниманието!


Изказване на Диана Тонова, юрист, общинският съветник от групата на БСП в СОС, по време на заседанието на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика на СОС.

Няма да се спирам на псевдо-идеологическите мотиви на хора с амбицията за представителност, за които са гласували около 5-6% от гражданите на София, още по-малко на хора, които приветстваха построяването на паметник на летците, бомбардирали София през Втората световна война.
Диана Тонова последователно обори аргументите на вносителите на доклада, като започна от твърдението, че това не е паметник. Тя цитира писмо от 14 юни 2018 г. на Националния институт за недвижимо културно наследство, в което пише, че съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство този паметник притежава статут на групова недвижима културна ценност, който попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата.
Диана Тонова припомни, че в писмо на областния управител на София град от октомври 2021 година е изложено твърдението, че паметникът е недвижим имот, съгласно Закона за собствеността, тъй като е налице трайно закрепване към земята в нарочно помощно помещение под паметника, което е видно и от изготвената конструктивна експертиза.
А относно санирането или укрепването на Паметника, Тонова посочи, че това е било въпрос на уточняване с МРРБ. „Вие също участвахте 7 месеца в управлението и можехте да направите този ремонт, ако искахте. Само, че вие не целите това“, обърна се тя съм съветниците от Демократична България.
Относно правните основания на доклада юристката посочи, че демонтирането на паметника няма нищо общо с исканата промяна на устройствения план. „Има становище на Агенцията по кадастър, в което се казва, че паметниците не са обекти по Закона за кадастъра и те не се нанасят в него. Тоест няма елемент, който да се променя. Предполагам, че никой не желае сменя предназначението на този парк“, аргументира се Диана Тонова.
Тя припомни, че Паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от архитекти, чийто имена са достатъчно впечатляващи. В тази връзка Тонова постави въпроса дали някой от вносителите е потърсил мнението на тези творци, защото съгласно Закона за авторските права от 1951 г. авторите на произведения, създадени при изпълнение на служебни задачи, имат авторското право върху тези произведения на общо основание. „Някой направи ли си труда да провери как са защитени правата на носителите на авторски права от една страна и от втора страна – какви ще бъдат санкциите за СО или за областната управа в случай, че тези авторски права са нарушени“, попита Тонова.
Относно решението на СОС от 1993 г., общинският съветник изтъкна, че и тогава, и сега Столичният общински съвет не е компетентен да вземе такова решение. „Аз адмирирам администрацията, която не изпълнява едно незаконосъобразно решение“, категорична бе Тонова.
В заключение Диана Тонова каза, че този доклад се позовава изцяло на незаконосъобразни действия с несъотносими правни мотиви.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ, служебен министър-председател на РБългария: ПОЛИТИЦИТЕ ДА ОСТАВЯТ ТЕМАТА С ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ЗА СЛЕД ИЗБОРИТЕ
 
В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други. Трябва да се търсят съвместни решения. Историята трябва да бъде предмет, който изучаваме, чрез който помним нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите и в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

НИЕ ПОМНИМ!
Днес, когато отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи, с голямо съжаление констатираме, че заради исторически неверни, политически недалновидни,  правно несъстоятелни и морално укорими действия на политически партии, органи на местната и на изпълнителната власт, българското общество отново е ненужно разделено и гражданите са изправени пред трудния избор между националните ценности и конюктурните интереси, между техните реални и изкуствено създадените проблеми. По този повод ние заявяваме:

НИЕ ПОМНИМ и сме благодарни на българския народ за героизма и доблестта, проявени преди осемдесет години в защита на неговите еврейски сънародници, предотвратявайки депортацията им в нацистките лагери на смъртта.
НИЕ ПОМНИМ, почитаме паметта на жертвите на Холокоста и скърбим за загиналите в нацистките лагери на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.
НИЕ ПОМНИМ, че започналото през пролетта на 1943 г. контранастъпление на Съветската армия на Източния фронт е един от важните фактори, помогнали за отмяната на депортацията на българските евреи в нацистките лагери на смъртта, и че нейната роля е решаваща за освобождаването на оцелелите в концентрационните лагери и за окончателния разгром на хитлерофашистка Германия.
НИЕ ПОМНИМ и искаме да запазим и предадем на следващите поколения истината за миналото, за да черпим от него вдъхновение за настоящето и поуки, които да ни предпазват от повторение днес и в бъдеще на неговите негативи и грешки.
НИЕ ПОМНИМ, пазим спомена за ужасите на Втората световна война и днес се обявяваме както срещу всички прояви на неофашизъм, ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост, срещу езика на омразата и различните прояви на насилие над човека, така и срещу използването под каквато и да е форма на военна сила за разрешаването на междудържавни проблеми и конфликти.
НИЕ ПОМНИМ и се обявяваме категорично срeщу унищожаването на паметниците за миналото, и особено на тези за Втората световна война, защото от  собствен опит знаем, че заличаването на сътвореното преди нас прекъсва връзката между времената и поколенията, че опитите за пренаписване на историята и измислените битки с паметниците за нея не могат и не решават днешните проблеми на хората и обществото.
НИЕ ПОМНИМ и днес призоваваме да се прояви мъдрост и далновидност. В условията на политическа криза и на предизборна кампания да не позволяваме да се отклонява за пореден път вниманието и енергията на обществото от решаването на важните за него въпроси към такива като този за премахването или преместването на паметниците за миналото, един от които е Паметникът на Съветската армия. Да се обяснават и решават съвременни политически проблеми чрез битки с паметниците е недалновидно и аморално. Днес не се нуждаем от разделяне и противопоставяне, а от повече човеколюбие и толерантност, доброжелателност и добротворство, мир и грижа за напредъка на държавата и добруването на нейните граждани.
Анжел Вагенщайн, Алберт Израел, Арон Бали, Бенжамен Анави доц., Валентина Магрисо, Ваня Братованова, Велислава Дърева, Виктория Атанасова, Гриша Захариев, Евгени Аструков доц., Елена Плетньова, Елик Маринчевски, Емил Бехар, Емил Иванов, Емил Магрисо, Зелма Авдала, Иван Наньов, Ивет Асса, Лидия Юлзари, Мадлен Бали, Марина Наньова, Мика (Науми) Маринчевска, Мина Наньова, Мони Магрисо, Найден Йотов, Оля Груева, Петко Колев, Рина Захариева, Роза Бергер, Соня Стойкова, Софи Шварц, София Степанова, Стела Аструкова д-р, Стела Леви, Таня Маринчешка, Таня Юдина, Филип Наньов, Шели Коен, Яков Асса …..
София
10 март 2023 г.

ПРОФ.  ДАРИНА ГРИГОРОВА: ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СЛАГА КРАЙ ХОЛОКОСТА. НА ЧИЯ СТРАНА СМЕ?
 
Паметникът на Съветската армия не е само символ на Победата над нацизма, но и памет за Холокоста, прекратен от червеноармейците. България спаси своите евреи през 1943 г., но това е временно положение до финала на войната. При победа на нацистите българските евреи са щели да последват съдбата на македонските. Нацистите имат Главно управление на СС по расовия въпрос и по заселването – тази структура готви преселването на неарийци, каквито са били и славяните – „некачествен човешки материал“ [Химлер, 1941 г.] и предоставянето на най-хубавите земи на „нордическата раса“.
Този месец ние отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи едновременно с решението на общинските съветници в София да “преместят” [разрушат] паметника на освободителите на всички евреи от концлагерите. Извратена памет, безсъвестна – да помним, че спасихме евреите [да не си припомняме за Закона за защита на нацията, 1941 г.], но да унищижим паметта за спасителите на евреите от Аушвиц, трошейки паметника на Червената армия.
Паметта за готвената съдба на славяните при победа на третия райх [райхскомисар на Украйна, Ерих Кох: “Ние сме раса на господари и трябва да помним, че последният немски работник е хиляди пъти по-ценен в расово и биологическо отношение от местното население”, март 1943 г.] е изтиквана съзнателно от “битката с комунизма” през трошенето на паметници от бивши комунисти.
Решението на общинските съветници за паметника на Съветската армия е реабилитация на нацизма, реабилитация на крематориумите на Аушвиц, опит за реванш на победените на 9 май 1945 г

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук