ПЕТЪР ВИТАНОВ ПОЛУЧИ ТИТЛАТА „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА“ НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ И ПОЩИ

0
129

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов получи почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Отличието му беше връчено от ректора проф. Миглена Темелкова на официална церемония.

Званието се връчва на Петър Витанов за приноса му за развитието на образователната и научната дейност и за повишаване на имиджа на висшето училище в европейското образователно пространство, съобщи проф. Темелкова. През последните три години Петър Витанов помага за развитието на образователната дейност чрез участие в различни инициативи на висшето училище. Евродепутатът е съдействал за важни международни партньорства и е спомогнал за разпознаваемост в национален и международен план на Висшето училище по телекомуникации и пощи, отчитат още от академичното ръководство.

На церемонията по връчването на „Доктор Хонорис кауза“ присъстваха народни представители, министърът на правосъдието Крум Зарков, областни управители, представители на местната власт, на академичните среди и др.

Пред академичната общност Витанов изнесе лекция за проблемите и възможностите, свързани с изкуствения интелект.

„Изкуственият интелект, за който днес всички говорят, става толкова мощно средство, че започва да буди страх. Не само защото може да направи труда ни излишен, но и защото не знаем до каква степен ще се развива и дали няма да промени живота ни по такъв начин, че контролът да се изплъзне от ръцете ни. Идеята за технологичен свят, в който машините управляват хората, е любима тема от научно-фантастичните романи от миналия век. През 2023 г. обаче реалността надминава научната фантастика. Днес животът ни до такава степен е зависим от технологиите, че трудно можем да си го представим без тях. През 2023 г. 64,4% процента от хората в света използват интернет, а 59,4% са потребители на социалните мрежи. Съвременният човек прекарва повече време пред електронно устройство, отколкото в сън и отключва смартфона си повече от сто пъти на ден“, каза Витанов.

„Ползите и предимствата, които технологиите предоставят в областта на комуникациите, образованието, медицината, научната дейност, транспорта, производството, са неоспорими. Никой не може да отрече, че автоматизацията на процесите, бързата скорост, свързаността, и безкрайните технологични възможности ни позволяват да живеем по-лесно, по-интелигентно и да концентрираме усилията си върху важните си задачи“, добави той.

Петър Витанов описа и мерките, които законодателите от Европейския парламент набелязват, така че човекът да не бъде заменен напълно от машините и да не пострадат гражданските ни права. „Онлайн престъпленията, злоупотребата с лични данни, дезинформацията, пропагандата и влиянието върху общественото мнение са другата страна на монетата. Това важи особено за приложенията, работещи на базата на изкуствен интелект – колкото повече се развиват и колкото по-широко се използват, толкова повече растат възможностите за злоупотреба“, добави Витанов.

„В края на март The Future of Life Institute (FLY) публикува отворено писмо с призив  лабораториите за изкуствен интелект да преустановят разработките и експериментите със софтуера за период от 6 месеца. Към писмото се присъединиха известни личности, интелектуалци и изследователи, сред които Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк. Те призовават правителствата да се намесят и да наложат мораториум, ако компаниите не се съгласят да направят пауза в развитието на ИИ. Шестте месеца трябва да се използват за разработване на протоколи за безопасност, системи за управление на ИИ и пренасочване на научните изследвания към осигуряване на по-точни, безопасни, „надеждни и лоялни“ системи“, добави Витанов.

Като евродепутат, който се занимава с темата за изкуствения интелект, Петър Витанов се надява, че европейските законодатели ще съумеят да оформят регламентите така, че да работят в интерес на хората и техните права, а не на машините и корпоративните печалби. „Вярвам, че технологичният напредък има смисъл само тогава, когато повишава благосъстоянието на обществото и подобрява живота на всички, вместо да дава неконтролируема власт в ръцете на малцина“, завърши той.

21 април 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук