ПОЛИТИЦИТЕ СИ ИГРАЯТ С ОГЪНЯ! ТРЯБВА ДА СЕ СТЕГНАТ И ДА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА

Не ми е безразлично какво ще е бъдещето на левицата. Искам БСП да е голяма отново и да е незаобиколима при вземането на решения за страната.

0
712

Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Политиците трябва да се стегнат и да започнат да решават проблемите на хората. Те чакат партиите да формират коалиции. Това заяви в предаването “Тази сутрин” по bTV лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Това дали ще има сега правителство или напролет, след пети избори, не променя принципно ситуацията. Пак ще има сходни резултати, с може би някакви размествания. Но композицията ще бъде същата.”

По думите му партиите в момента играят „ритуален танц“, при който всеки обвинява другия, че не е формирано правителство. Хората очакват да се решат най-острите им проблеми – въпросите с инфлацията, работните места, темата за социалната защита. Затова е нужен работещ парламент във всички случаи. Има теми, по които всички партии трябва да си говорят. “Решение на ситуацията винаги се намира, ако има политическа воля. Ако емоциите и партийните различия бяха надделели през 2005 г,  при сформирането на тройната коалиция, България нямаше да стане член на ЕС през 2007 г. И ако изобщо влезнеше, щеше да бъде през 2013 г., заедно с Хърватия. Това щеше да означава пропуснати 5 години и десетки милиарди, които нямаше да влязат в  българската икономика.

На въпрос за предложените контактни групи, които да посредничат в преговорите за сформиране на правителство, лидерът на ПЕС заяви: “Знаците са по-скоро негативни. Политиците си играят с огъня и всички ще си платят цената. Вече виждаме под 40% активност, каква е легитимноста на тези, които ще управляват? Първата партия е с резултат 9% от имащите право на глас, а БСП – с 3.5%. Партиите трябва да решават въпросите на страната, дори да правят компромиси, но като че ли има страх от идващата зима, от цената и непопулярността на управлението и се опитват да прехвърлят тази гореща топка към президентството.”

Попитан за коментар за резултатите на БСП в парламентарния вот, като и необходимостта от оставката от ръководството на партията, Станишев коментира: “Слаби резултати имат всички. Първенецът е със 640 хиляди гласа – доста неубедително. …БСП е на историческото си дъно, на пета позиция. В тази ситуация този въпрос автоматично се решава, защото когато предлагаш едно и също няколко пъти поред и хората казват, че не го харесват, значи трябва нещо да промениш. … БСП беше в шизофренна роля – заявяваше, че е против санкциите, но беше част от дясно правителство, което ги наложи. Твърдеше, че не изнася оръжие за Украйна, а всички знаем, че това ставаше през Полша. БСП беше част от най-русофобското правителство, което изгони над 70 руски дипломати и служители на посолството, сред които и учители. Войната с президента е безплодна за БСП. Това повтарящо се напрежение само обърква избирателите и за това трябва да се носи отговорност. Всички социалисти трябва да осъзнаем, че нещата са опрели до кокала – става дума за оцеляването на БСП като политическа партия. Случи се това, от което се опасявах и предупреждавах през лятото – че ако БСП не излезе със своя много ясна икономическа и социална платформа, има опасност да пропадне между двата полюса ПП и ГЕРБ. Вече не става дума за загубена периферия на БСП, а за разделяне с твърд електорат.

Станишев беше категоричен, че лидерът на партията Корнелия Нинова трябва да подаде оставка. „… защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното“.  Станишев вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на Партията на европейските социалисти. Ръцете ми вече ще са развързани. „Не ми е безразлично бъдещето на БСП и левицата, ще помагам БСП да се възстанови, защото това унизително положение трябва да бъде прекратено. Искам БСП да бъде голяма отново, да бъде партията, без която не могат да се взимат решения за страната.”

На въпрос относно отказа на държавния глава Румен Радев да подпише декларация на президенти от Източна Европа за бързо приемане на Украйна в НАТО, Сергей Станишев заяви, че позицията му е правилна. “На територията на Украйна се води война и влизането й в НАТО в момента, означава алиансът да бъде въвлечен в конфликта. … Много се  притеснявам от перманентната  ескалация и от двете страни. Анексията на 4-те области и мобилизацията в Русия също са ескалация. Бавно се приближаваме  към най-лошия сценарий, което не бива да се допуска. Тук отговорността е на Европа, защото ЕС винаги е бил проект на мира.” Във тази връзка Станишев добави: “Санкциите срещу Русия работят, те трябваше да бъдат предприети, но когато вредят повече на теб, отколкото на другата страна, трябва да се замислиш. Европейската индустрия е в колапс и кърви и в посока Русия, и в посока САЩ.”

По повод членството на България в Шенген, Станишев припомни, че през 2018 г. по негова инициатива Европейският парламент с две трети мнозинство гласува в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Според лидера на ПЕС сега условията за съгласие в Съвета са по-благоприятни, но са необходими усилия и от страна на следващото правителство.

05 октомври 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук