ПОРЕДНОТО БРУТАЛНО САМОУПРАВСТВО НА „ПОЗИТАНО“

0
678

Корнелия Нинова и подгласниците й действат като булдозери, за да демонстрират, че владеят еднолично 130-годишната БСП. Наглостта им застигна трайно и наградите на НС на БСП, които всяка година се връчват по време на събора на Бузлуджа. И друг път в последните години са се намесвали грубо при решаването кой да получи отличията, но тази година надминаха себе си.

 

Какво ни беше съобщено по време на митинга на Националния събор на БСП на Бузлуджа?

Носител на Наградата „Димитър Благоев“ е проф. Максим Мизов, на Наградата „Георги Кирков-Майстора“ е Иво Атанасов и специални грамоти получават БСТВ и в.“Дума“. Както се казва в такива случаи – Честито и най-добри пожелания на наградените!

Всичко щеше да е добре, ако за пореден път този тържествен момент не беше помрачен от грубите действия на ръководството на НС на БСП. За какво става дума?

В обявите за откриване на процедурите за определяне на носителите за 2002 г. на наградите „Димитър Благоев“ и „Георги Кирков – Майстора“ бе записано, че всички номинирани за тях се оценяват от комисии, в които са включени досегашниносители на наградата, председатели на творчески съюзи, главни редактори, директори и издатели на партийни медии, представители на Съвета по култура и медии на НС на БСП и на Федерацията на клубовете на социалистите в културата и медиите. Предложенията на двете комисии се утвърждават от ИБ на БСП и решенията се огласяват на Бузлуджа.

През юли т.г., в последния момент преди приключванена номинирането, без всякакво обяснение и в нарушение на статута на наградите, от комисиите бяха отстранени досегашни носители на наградите и съставите на оценяващите бяха сведени до пет души, и то подбрани така, че поне по трима и в двете комисии да са верни изпълнители на волята на Нинова. Винаги досега процедурата по определянето на носителите на наградите е завършвала с решение на ИБ на НС на БСП. За пръв път сега решението на ИБ бе внесено за гласуване и в НС на БСП. В суматохата в края на последното му заседание, когато се решаваше връщането на мандата за ново правителство. Пред членовете на НС изобщо не е споменато кои са кандидатите и как е гласувано за тях в комисиите. Просто им е прочетено решението за наградите, определени от„компетентното жури“иот членовете на ИБ“. Повечето от останалите още в залата членове на НС не са разбрали за какво става дума, но някои от тях все пак са възразили срещу т.нар. грамоти за двете издания на Нинова. Както обикновено, никой не ги е чул. Както и през 2021 г., когато никой не отговори на членовете на комисията, които възразиха остро и публично срещу незачитането на тяхното мнение и намесата без диалог и аргументи на ИБ.

Наградата на НС на БСП за политическа публицистика и журналистика „Георги Кирков – Майстора“ е учредена през 2006 г. С нея пръв бе награден (посмъртно) през 2007 г. Стефан Продев и досега нейни носители са 18 души. Тази година за нея са били номинирани Панко Анчев, Иво Атанасов, Велизар Енчев от БСТВ и Ина Михайлова от „Дума“ – двамата са предложени еднолично от Нора Стоичкова, която в края на 2021 г. бе натресена на вестника като първи зам-главен редактор иглавен цензор, за да го превърне в откровен пропаганден плакат на Нинова и сие. По информация от членове на комисията, най-ниска е била подкрепата за Енчев и Михайлова, а гласовете за Атанасов и Анчев са се разделили поравно, поради което комисията е предложила отличието да бъде поделено между тях, както се е случвало неведнъж в годините. На Бузлуджа бе обявено, че Наградата „Георги Кирков“ получава само Иво Атанасов. Честито! Нека се има предвид, че преди години аз лично номинирах за наградата Иво Атанасов, когато той беше колумнист на тогавашната „Дума“. А Панко Анчев е великолепен анализатор и публицист, но… има критики към Нинова.

И още една изненада. С грамоти „за утвърждаване на политическата публицистика и журналистика“, каквито няма в статута на наградата „Георги Кирков-Майстора“ и каквито не са обсъждани предварително никъде, са отличени БСТВ и в.“Дума“. Явно, след като се разбира, че хора от личната пиар телевизия на Нинова – БСТВ, и от личния й пиар вестник – „Дума“, няма да са сред отличените, в ИБ се ражда интересна врътка – измислени са две колективни грамоти с наименованието на наградата „Георги Кирков“. Най-сетне вестникът, превърнат в антипод на Продевата „Дума“ (при него вестникът бе идея, а не държанка на ЦК) и т.нар. свободна телевизия БСТВ можаха да получат похвала. Техни представители имаха и възможността да се изявят на митинга на Бузлуджа. Тук е мястото да отбележим, че миналогодишните носители на наградата „Георги Кирков-Майстора“ Георги Георгиев и Светлана Шаренкова все още не са получили материалните носители на своите отличия. За сведущите е пределно ясно – и те не са сред фаворитите на Нинова и изпълнителите на нейните нареждания.

Не за пръв път в последните няколко години ИБ на БСП си позволява да поругава наградите на НС на БСП за журналистика. През 2019 г. комисията предложи Наградата за млад журналист „Стефан Продев“, учредена от НС на БСП и Съюза на българските журналисти, да се присъди на журналистката от БСТВ Юлия Владимирова. ИБ на НС на БСП не се съгласи с това предложение, понеже сред десетките великолепни журналистически изяви на Владимирова имало и неприятен за Нинова текст. Въпреки натиска от страна на ИБ комисията не промени своето предложение и наградата не бе връчена. Трета година тя е удобно „забравена“. Пак добре, че тогава на властимащите в ИБ на БСП не им хрумна да утвърдят отхвърления от комисията Стоил Рошкев, който имаше единствената неоспорима заслуга, че под път и над път хулеше от екрана на БСТВ президента Радев.

Подобно е положението и с Наградата на НС на БСП за изследвания на съвременния социализъм „Димитър Благоев“. Тази година за нея са постъпили три номинации – за сп. „Ново време“, създадено от дядо Благоев, което тази година навършва 125 години, за проф. Максим Мизов и за проф. Харалампи Паницидис от Софийския университет. По информация от членовете на комисията, при обсъждането предложенията сп. „Ново време“ е получило подкрепата на всички членове на комисията, последвано по брой гласове от проф. Паницидис и след това от проф. Мизов. Съответно комисията е предложила за носители на наградата да бъдат обявени списание „Ново време“ и проф. Паницидис. На Бузлуджа разбрахме, че наградата полуава само проф. Мизов! Така решило ИБ на БСП. И в този случай – Честито на проф. Мизов!

Но тук трябва да отбележим нещо много важно. Никой не уведомява членовете на комисията за мотивите, с които са отхвърлени техните предложения. В комисията член на ИБ на НС на БСП изразил мнение, че наградата не трябва да бъде колективна, независимо, че първи неин носител през 2017 г. е Центърът за исторически и политологически изследвания на НС на БСП, и че същият този член на ИБ на БСП се е съгласил да се връчат новоизмислените колективни грамоти на БСТВ и “Дума“. Явно за него и за цялото ИБ приносът и стойността на 125- годишното списание „Ново време“ за развитието и защитата на социалистическите идеи са без значение.

Тук естествено възниква въпросът: Защо изобщо се прави комисия? За камуфлаж! По-добре направо Нинова да си посочва наградените, коментират членове на комисиите. Проблемът е в принципа и в морала. За обсебилите ръководството на партията всички средства са позволени, дори демагогската употреба, всъщност злоупотреба, с имената на Благоев, Кирков, Продев. Защото обезценяването на наградите е обидно не само за партията, не само е унизително за членовете на комисиите, използвани като мюрета, но е оскърбително и за самите наградени.

* Велиана Христова е носител на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора“ за 2010 г.

02.08.2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук