Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) препотвърди членството на Петър Витанов, той остава и ръководител на българската делегация в ЕП

0
499

Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) препотвърди единодушно членството на българския евродепутат Петър Витанов. Това стана по време на заседание на втората по големина група в Европейския парламент, проведено в Страсбург. Витанов остава и ръководител на Делегацията на българските социалисти. Двете решения трябваше да бъдат препотвърдени, след като в неделя той беше изключен от БСП. Действие, което ще оспорва в съда като противоуставно.

По процедура първо бюрото на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) на извънредно свикано заседание разгледа искането на Витанов да остане в групата като независим. Съобразно правилата решението беше потвърдено и официално на заседание на цялата група, където Витанов беше аплодиран от своите колеги. Председателят Ираче Гарсия подчерта, че се радва, че Петър Витанов е част от семейството на социалистите в Европейския парламент.

Останалите български евродепутати подкрепиха също Витанов, който остава и ръководител на делегацията. Ден по-рано те разпространиха и декларация, в която казват: „В дейността си Петър Витанов последователно утвърждава принципите и ценностите, които трябва да отстоява всяка левица: свобода, солидарност, справедливост“. В същото време българските социалисти в ЕП са притеснени от „популистките послания и недемократичните методи, с които ръководството на БСП задълбочава кризата на доверие, довела до серията изборни катастрофи“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

ИЗКЛЮЧВАНЕТО МИ Е ПОЛИТИЧЕСКА РЕПРЕСИЯ,
ЩЕ КАНДИДАТСТВАМ ЗА ЧЛЕН
НА ГЕРМАНСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ
Петър Витанов

Изключването ми от БСП е политическа репресия. То беше дълго обмисляно от ръководството, след като заедно със Станислав Владимиров и Крум Зарков започнахме обиколки в България с надеждата да вдъхнем нов живот на партията. Това каза евродепутатът Петър Витанов пред БНР. Преди два дни групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите потвърди, че той остава в нея, като беше подкрепен и от българските социалисти в ЕП. Витанов запазва позицията си на ръководител на Делегацията.

„От години БСП е със силно накърнен международен имидж. Посланията на Конгреса за джендър-идеология и подкрепа на референдума за еврото влошават още повече положението. Само след година и половина са изборите за Европейски парламент и антиевропейския характер, който започва да придобива БСП, тревожи сериозно нашите партньори“, каза Витанов. Според него винаги ще има по-радикални партии от БСП, така че с тази си политика тя няма да може да може да спечели избиратели и у нас.

„Това са Сталинистки методи – няма човек, няма проблем. Чувстваме се част от българската левица независимо от решението, което беше – първо противоуставно, а след това и постигнато чрез фалшификация“, каза Витанов.  Той отрече и обвиненията, че от БСП са били изключени клиентелисти и попита, дали такива са „членовете на младежкото обединение или професорите“, които попаднаха в списъка.  „Нима те гласуваха за председател на НС от ГЕРБ, за хартиената бюлетина или за смяната на шефа на Сметната палата. Това е елементарен опит за очерняне на тези млади момчета и момичета“, отговори Витанов на друго обвинение – за колаборация с ГЕРБ.

Евродепутатът уточни, че не е търсена конфронтация на Конгреса умишлено, но той е започнал с напрежение – смяна на делегати, на преброители, охрана на входа.  „Нямаше нищо преднамерено. Искахме да стигнем до работещ микрофон, защото те бяха изключвани. След това беше намерен повод, че сме се качили на сцената. Бяхме изключени селективно, по снимка. При мен се търсеше повод, опитаха се да го направят и ден по-рано. А моята вина и грях е, че критикувам ръководството. Но аз го правя поради принципни съображения. Категорично не съм се опитвал да нарушавам обществения ред“, каза още Витанов.

„Нас ни обединява притеснението, загрижеността за една организация, към която сме принадлежали поколения наред. Можем да имаме редица разминавания по редица въпроси и това е било богатството на БСП, но основните ценности са същите“, добави още той.

Според Витанов се води последователна война срещу тези от БСП, които преди близо две години поставиха въпроса за лидерството на партията и постоянно ерозиращото доверие и резултати.  „Това беше напълно тенденциозно отношение срещу една група млади хора – срещу мен, Крум (Зарков – бел. ред.), Станислав (Владимиров – бел. ред.), които си позволихме да започнем разговор за бъдещето на партията. С мен се саморазправиха политически, това беше чиста форма на политическа репресия. Знаеха, че Станислав ще реагира по този начин, а Крум го сатанизират от сутрин до вечер. Опитват се да премахнат всеки, който иска да промени сегашното статукво“, каза Витанов и добави, че това няма да ги откаже от битката за нова и модерна левица.

Временно Петър Витанов е решил да членува в Германската социалдемократическа партия, докато бъде възстановено членството му в БСП. Той определи това решение като символично.

17 февруари 2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук