СЪЗДАДОХМЕ УСЛОВИЯ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНА ПРИ МИГРАНТСКА КРИЗА

Йончева е председател на координационната група, водеща преговорите за реформата между Европейския парламент и държавите членки

0
485

Европейският парламент (ЕП) прие реформата на политиката за миграция, след като евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) одобриха споразумението между ЕП и държавите членки. Процесът започна още през 2016 г., а преговорите през този мандат продължиха близо четири години. Преговорният процес беше воден от координационна група, чийто председател е българският евродепутат Елена Йончева.

„След дълги и трудни преговори ЕС е на път да приеме дългоочакваната реформа на миграционната си политика. Така най-после ще бъдат заменени сегашните правила и неработещият Дъблински регламент, който хвърля цялата тежест върху държавите на първа линия като България“, коментира след гласуването Елена Йончева.

„Успяхме да договорим създаването на механизъм за релокация вместо сегашната доброволна помощ за страните по външните граници на ЕС. Механизмът ще гарантира, че в случай на засилен натиск, мигрантите, чиито молби за убежище трябва да бъдат разгледани, ще бъдат разпределени сред всички държави членки в ЕС. Така отговорността няма да пада единствено върху държавата на първо влизане. В същото време, всяка държава има свобода да избере как да помогне, като освен релокация, може да окаже финансова помощ или да изпрати експерти. Това беше тежка битка, тъй като държавите от вътрешността на ЕС, които не са на първа линия, нямат интерес от разпределението на отговорностите, а скептици като Полша и Унгария с години блокираха процеса и отказваха да окажат каквато и да е помощ“, каза още тя.

Друг успех е, че по настояване на Европейския парламент и социалистите, когато се определя коя държава ще е отговорна за даден мигрант, първо ще се разглежда дали, например, има семейни връзки или завършено образование в някоя европейска държава, а чак накрая ще е критерият – държава на първото влизане в ЕС. Това ще облекчи страните по външните граници.

Новите правила предвиждат и засилване на сигурността, като ще се провеждат щателни проверки на пристигащите и ще се оценяват рисковете с помощта на Фронтекс. Резултатът от тези проверки ще определи дали лицето може да подаде молба за закрила или ще бъде върнато на държавата на произход.

Благодарение на тази реформа ЕС вече няма да разчита на закърпване на ситуацията с двустранни споразумения и изливане на безотчетни средства в трети страни, а ще вземе нещата в свои ръце, ще има работещи правила. Това е единственият начин да се избегне хаосът, който наблюдаваме в момента, защото е очевидно, че миграцията не е просто поредната буря, от която можем да се скрием докато отмине. Миграцията е процес, който ще продължава и ще се засилва, и Европа трябва да има ясни механизми как да се справя със ситуацията, така че тежестта да не се поема само от няколко държави, коментира Елена Йончева.

Тя припомни, че сега предстои най-важното – окончателното приемане на реформата и в пленарната зала на ЕП, както и подготовката за влизането в сила на новите правила след две години. „Дотогава Европейската комисия ще инвестира близо 2 млрд. евро в държавите членки. Надявам се българското правителство да изработи план как тези средства да се използват възможно най-ефективно“, заяви Елена Йончева.

14 февруари 2024 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук