ШПИОНСКИЯТ СОФТУЕР „ПЕГАС“ ПОКАЗА КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ КОРУМПИРАТ МОРАЛА

0
1339

„Аферата „Пегас” показа как технологиите корумпират морала, отваряйки възможности за злоупотреби, на които човешката природа не може да устои. Шпионският софтуер прави все по-условна разликата между демокрациите и диктатурите. Защото психологията на властимащия е една и съща, независимо от политическата система.“

Това заяви в свое изказване в пленарна зала на Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). В Страсбург евродепутатите обсъдиха злоупотребите с шпионския софтуер „Пегас“ – програма, разработена от израелската компания за киберразузнаване NSO Group, за която стана известно, че е използвана за незаконно подслушване на политици, журналисти и представители на правосъдието.

„Пегас” взломява личното пространство  на всеки от нас и зачерква правата и свободите, които законите ни прокламират“, каза още Иво Христов.  „Нашите закони бранят личността, а „Пегас” взривява самото понятие за личност и я превръща в прозрачен масив от данни, с които властта и заинтересовани лица могат да злоупотребят“, смята българският евродепутат.

По думите му, в редица страни от Европейския съюз протичат ерозиращи демокрацията процеси, ограничаващи свободата ни. „Случаите на незаконна употреба на шпионски софтуер растат главоломно. Затова приветствам препоръката на Парламента за политически и институционални реформи, които да осигурят надеждни гаранции на правата ни. Те са част от битката за бъдещето на нашите демокрации“, каза още Иво Христов.

Страсбург, 14 юни 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук