СЛЕД ИЗБОРИТЕ В ШВЕЦИЯ – НЕОБХОДИМ Е НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ*

Много повече хора гласуваха за Шведската социалдемократическа партия на последните избори в Швеция, отколкото през 2018 г. Въпреки това управляващата коалиция, водена от социалдемократите, загуби мнозинството си в парламента. Какви изводи могат да се направят относно стратегията на кампанията на социалдемократите и какъв политически проект предстои в един нов политически пейзаж, където радикалната десница е най-големият победител на изборите?

0
539

Резултатите от изборите често изпращат смесени послания. Последният път, когато Швеция се яви в избирателните секции през 2018 г., резултатът за Шведските социалдемократи (ШСП) изглеждаше мрачен. Няколко поредни предизборни проучвания  ни предричаха няколко процентни пункта под резултата от предишните избори. Имаше широко разпространен страх сред партийните активисти, че ще паднем под 25 процента, което за мнозина изглеждаше като „опасен праг“ и би било катастрофа за партия, която преди събираше около 40 процента от гласовете през повечето години през 20 век.

Оказа се, че анкетите са грешни. На изборите през 2018 г. ШСП достигна 28,3 процента. Въпреки най-ниския резултат от възприемането на демокрацията в Швеция, имаше голямо чувство на облекчение: надминахме очакванията и успяхме отново да съставим правителство със Зелената партия.

Този път е различно. На 11 септември 2022 г. в Швеция отново се гласува. Резултатът отреди 176 парламентарни места на десния блок и 173 на лявоцентристките партии, включително ШСП, което означава, че ШСП по всяка вероятност трябва да напусне кабинета /текстът е писан преди оставката на министър-председателката Магдалена Андершон – б.пр./  . В това отношение резултатът е загуба. От друга страна ШСП се справи много добре. След осем години управление успяхме да подобрим последния резултат (от 28,3 на сто на 30,3 на сто). Това е първият път от 20 години, когато ШСП успява да реализира ръст на избори. Вероятно при това ще има много повече базирани на ШСП мнозинства в общинските и регионалните парламенти – тъй като общинските и регионалните избори бяха проведени по едно и също време

Смесени посланиядействително.

Най-големият победител в изборите без съмнение е радикалната крайнодясна партия Шведски демократи (ШД). Създадена от стари нацистки поддръжници през 80-те години на миналия век, дълго време маргинална партия без официално политическо представителство, тя влезе в парламента през 2010 г. и оттогава нараства последователно на всички последвали избори. Последните избори им дадоха над 20 процента, което означава, че те са втората по големина партия в парламента и, може би дори по-важното, по-големи от Умерените, консервативната партия, която традиционно е втора след ШСП. Тъй като ШД е най-нехаресваната партия сред електората и без предишен опит в управлението, изглежда малко вероятно лидерът на ШД  Джими Акешон да събере достатъчно подкрепа на задължителния парламентарен вот, за да стане министър-председател. Партията обаче ще има значително влияние върху едно дясно правителство, което няма да може да формира мнозинство в парламента без ШД. Това означава драматична промяна в политическия пейзаж в Швеция, където десните популисти дълго време изпитваха трудности при набирането на политическа инерция. Вече не е така.

Шведските демократи са партия, фокусирана върху репатрирането, намаляването на имиграцията и по-строгите мерки срещу престъпността, особено в кварталите, където делът на имигрантите е висок. Няколко представители на партията изразиха презрение към свободата на печата и традиционните институции на върховенството на закона. Възходът на Шведските демократи е голямо предизвикателство за хуманизма, за шведската политическа система, но и стратегически за ШСП. Въпреки че само малък дял от гласоподавателите на ШД са бивши гласоподаватели на ШСП, демографски електоралната база на ШД се формира от групи, които традиционно гласуват за ШСП. Голям брой от мъжете от работническата класа или самостоятелно заетите гласуват за ШД – между другото, има значителна и нарастваща разлика в разпределението на гласуване при мъжете и жените, където жените гласуват повече наляво, а мъжете повече надясно. ШД е и най-голямата партия извън големите градове.

По време на предизборната кампания ШСП посрещна предизвикателството на ШД по два начина. Първо, адресирайки онова, което е на първо място в дневния ред на електората от дълго време – престъпността и наказанието. В традиционно спокойна и безопасна страна, организираната престъпност в Швеция нарасна и смъртните случаи от насилие, особено от стрелба, се увеличиха значително през последното десетилетие. Тъй като обществото обикновено се доверява повече на десните партии, когато става въпрос за твърдост към престъпността, ШСП и нейният партиен лидер Магдалена Андершон положиха много усилия за формирането на по-строга политика срещу престъпността. Това беше важно най-вече за посрещане на действителното предизвикателство, което престъпността поставя пред обществото, но също така и стратегически, когато става дума за убеждаване на избирателите.

Второ, ШСП направи необходимото да подчертае заплахата, която ШД представлява – за хуманизма, равенството, а също и за националната сигурност, тъй като имаше многобройни случаи, при които активисти и политици на ШД заставаха на страната на Путин, Орбан и други подобни. Стратегията за напомняне на публиката за корените на партията в расистки и нацистки движения, както на тези избори, така и през 2018 г., по всяка вероятност е обяснението за нарастването на подкрепата за ШСП сред демографската група, при която обикновено не сме били силни: добре образованите градски мъже и жени.

Независимо, че данните остава да бъдат анализирани в детайли, електоралната база на ШСП се променя. На миналите избори ШСП загуби позиции в области, в които обикновено бяхме силни – сред работническата класа и извън най-големите градове – докато спечели позиции сред белите якички в Стокхолм, Гьотеборг и други градски райони. Това в много отношения е международна тенденция, но напоследък се появи в Швеция, където класовото гласуване оставаше силно за дълго време.

Предизвикателствата пред нас са няколко. Първо, с нарастващата фрагментация на политическия пейзаж, в Швеция става все по-трудно да се управлява. През последните осем години станахме свидетели на множество правителствени кризи и компромиси сред управляващите партии, които бяха неочаквани за електората, а и трудни за преглъщане от някои членове на партията. Второ, коалицията на класи, която ШСП традиционно успяваше да формира сред своите поддръжници, да се постигне  днес очевидно представлява по-голямо предизвикателство. Преди няколко десетилетия ШСП беше по-голяма партия и имаше поддръжници както сред сините якички, така и сред белите якички. Днес нарастващият дял на една група сякаш плаши другите. Само един пример: подчертаването на обезпокоителните идеологически корени на ШД работи добре сред градските, добре образовани хора, но изглежда по-малко убедително сред традиционните избиратели от работническата класа.

Ако десните партии съставят правителство тази есен, ШД ще бъде в центъра на политическата сцена по начин, по който никога досега не е била. Съществува риск те да стават все по-нормализирани в очите на пубилката . Въпросът е още колко избори стратегията за изтъкване на миналото на ШД  ще въздейства на гласоподавателите. Независимо от крайния резултат от изборите и какво правителство ще бъде сформирано, има нужда от нов политически проект за ШСП в един нов политически пейзаж в Швеция.

от The Progressive Post, 16 септември 2022 г. https://progressivepost.eu/sweden-a-normalised-far-right-and-the-challenges-ahead/

*Заглавието е на редакцията на сп. „Ново време“
**Главен анализатор  на Шведската социалдемократическа партия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук