ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА НОВИТЕ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ В ЕС

0
528

„Необходимо е строителство на нови ядрени мощности в Европа – нека използваме съвместни европейски технологии за тази цел. Когато говорим за ядрена енергетика, компаниите на континента са все още най-добрите на световния пазар и ние заедно трябва да направим всичко възможно, за да запазим конкурентното си предимство. Освен като качество на технологиите, Европа все още е водеща и по стандартите за безопасност.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова на срещата с френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше в Париж. Двамата се обединиха около необходимостта от бързи мерки за насърчаване на студентите да изберат инженерни специалности, за да предпочетат кариера в ядрения сектор. „Липсата на конкретна политика за подготовка на кадри в последните две десетилетия води до дефицит на специалисти, които да реализират новите проекти“, допълни Пенкова.

Министър Пание-Рюнаше представи френската идея за създаване на обща програма за обучение и обмен на специалисти в Европа, която да симулира изграждането на общност от подготвени кадри, спазваща еднакви стандарти за работа в ядрената сфера. „Европа е много по-зависима от трети страни за производството на възобновяеми енергийни източници, отколкото в технологиите за изграждане на нови ядрени централи“, каза Цветелина Пенкова. Тя изтъкна успеха, който постигна в преговорите в Европейския парламент по законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, в който успя да включи ядрената енергетика в списъка на стратегически технологии, които допринасят за намаляването на вредните емисии. „Това дава „зелена светлина“ на държавите членки да реализират нови ядрени мощности, а също така и да инвестират в производствата на компоненти, които са нужни поддръжка на тези мощности“, коментира евродепутатът.

Цветелина Пенкова посети световното ядрено изложение, което се провежда по традиция на всеки две години в Париж. Тазгодишното издание отново събра най-големите държавни и частни компании, разработващи ядрени енергийни технологии. Тази година, освен утвърдените компании, имаше отделни щандове на старт-ъп предприятия от сектора, както и павилиони на отделни държави, активни в ядрената енергетика като Франция, Германия, Китай, Испания, Чехия, Словения.

Цветелина Пенкова присъства на изложението в качество си на вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент. Заедно с още петима евродепутати и представители на техните екипи, делегацията на Европейския парламент имаше двустранни срещи с представители на големите компании, разработващи услуги и компоненти за изграждане на ядрени централи – Framatom, Electricite de France, Orano. Евродепутатите имаха среща и с френската комисия за алтернативна и атомна енергия (CEA).

4 декември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук