УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО ИСКА ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ

0
512

Управляващото мнозинство в България иска да ни върне във времената на фасадната демокрация с предложението си да има референдуми в страната само по маловажни теми. Това коментира от Страсбург евродепутатът Петър Витанов.

„Днес в речта на председателя на Европейската комисия отново бе подчертано, че демокрацията е най-важният фундамент за Съюза. И точно в този момент у нас Народното събрание обсъжда дали да не отмени референдумите или те да се провеждат по маловажни теми. Българската геополитическа ориентация е факт и никой не може да я промени. Но идеята за промяна на националния празник е тема, която е важна за българския народ и която не може да бъде решавана от днес за утре, без да бъдат питани гражданите“, смята Витанов, който е част от Инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник на България. „Надявам се, че управляващите не са се уплашили от категоричното мнение на българите (70 процента според последните социологически сондажи), че националният им празник не трябва да бъде променян“, добави той.

Витанов коментира и предложението на правителството вносът на зърно от Украйна да бъде  освободен. В Народното събрание това предложение среща подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. „Едва ли се съмняваме, че Полша, Румъния и Унгария са държави, които подкрепят усилията на Украйна във войната. При тях вносът на зърно също е забранен, защото очевидно поставят интересите на своите земеделци на първо място. Звучи странно и необяснимо, че дори не е попитан земеделският министър по темата, а решението се внася на пожар. Това е поредна заплаха не само за българското земеделие, но и за гражданите, защото в Украйна има занижени стандарти за качество спрямо европейските, както и повишени нива на радиация вследствие на войната“, коментира още евродепутатът.

Петър Витанов е обнадежден от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че мястото на България и Румъния е в Шенген. „Това е добър сигнал за страната ни, но продължава да стои на дневен ред съпротивата на две държави – Нидерландия и Австрия. Те отказват да приемат аргументите на Европейския парламент и останалите страни-членки. Надявам се, че управляващата коалиция ще свърши работата си докрай и ще имаме успешен финален резултат. Нека напомня, че така наречената „сглобка“ беше създадена именно с тази цел“, добави ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

13 септември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук