ВЯРВАМ, ЧЕ БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА НИ ЗАВИСИ ОТ СИЛНА И УСПЕШНА БСП

0
554

В последните години съм положил не малко усилия срещу разделението в БСП, като това ми е струвало добрите отношения с хора, както от единия, така и от другия лагер. Вярвам, че е отговорност на всеки член на партията да работи постоянно за това тя да увеличава възможностите си за привличане на нови привърженици, да печели избори и да участва в управлението. Това е пътя, по който може да изпълним нашата програма и обещанията, които даваме на хората, които ни подкрепят.

За мое съжаление има няколко качества, които май ме правят негоден за българската политика – хич не се справям с лъжите и имам лошия навик да казвам и да правя каквото мисля, че е редно…

В този ред на мисли на заседанието на конгреса гласувах против изключването на наши другари, тъй като видно и от обществените реакции до момента, това отблъсква още повече хора и срива допълнително силите на партията преди избори. Още повече, че с по-голяма част от тези хора ме свързва дългогодишно приятелство, което ще продължи независимо вътре или вън от БСП. Някак си не е логично хора, чиито връх в политиката беше през детските ми години (сега вече съм над 40) да гонят половината ръководство на Младежкото обединение, нали?!

Не приемам по никакъв начин обвързването на БСП с партия “Възраждане” и нейната подписка за референдум, тъй като въпросната партия по същество е поредното политическо ЕООД, което се храни с лъжи и фалшиви обещания. Социалистите не могат да бъдат заедно с ксенофоби и фюрери от кварталните кръчми. Още повече, че цялата тази инициатива уж в защита на българския лев е една голяма лъжа, тъй като такъв референдум не може да се проведе, доколкото е в противоречие с чл. 9, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. За партия, която е с претенции да бъде водеща политическа сила нямаме право да паразитираме върху страховете на хората от бъдещото въвеждане на еврото, когато и това да стане факт.

Считам, че и предложението за референдум срещу “джендър идеологията” също е изпразнено от съдържание, тъй като от формална гледна точка в контекста на сега действащото законодателство не виждам “за” или “против” какво точно би могло да се гласува. Съответно това ще си остане една предизборна “дъвка”, от която няма да последва нищо. Съгласно българската конституция и съответното решение на Конституционния съд в страната ни има два пола и съм дълбоко убеден, че това няма да се промени.

Горните два въпроса, които занимаваха вниманието на делегатите на конгреса може и да са емоционално заредени и откровено популистки, но са далеч от реалните проблеми на хората в момента – цените, спекулата, ниските доходи, неработещата здравна система, неравенствата и несправедливата данъчна система, плачевните резултати в образованието и т.н. За мен, като социалист това е истинския дневен ред на левите хора у нас.

Пиша това, тъй като съм най-малкото длъжен да отчета своите позиции пред всички старозагорски социалисти, които са ми гласували доверие да ги представлявам на най-висшия ни партиен форум. Вярвам, че бъдещето на страната ни зависи от силна и успешна БСП, от която винаги съм бил част!

13 февруари 2023 г.

От Фейсбук профила на Иван Кръстев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук