ВИЖДА СЕ ГОЛЯМ СТРАХ ОТ НЕЩО НОВО, НЕОБХОДИМ Е ОТПОР СРЕЩУ ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА

0
589

Възможността за създаване на нова политическа партия буди страх както у управляващите от сглобката, така и у представителите на опозицията. Президентът е атакуван яростно, защото е единствената алтернатива. Това заяви пред „Евронюз България“ евродепутатът Петър Витанов.

През седмицата той и неговите колеги социалисти от Европейския парламент бяха наречени „послушковци“ от председателката на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че те са гласували за даване на оръжие на Украйна.

„Цинизъм беше това обвинение, защото идва от икономическия министър в едно правителство, което по думите на тогавашния министър-председател и неин началник (б.р. – Кирил Петков), е имало съществен принос при въоръжаването на Украйна“, каза Витанов.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП коментира и предстоящите европейски избори през юни.

„Въпросът е много по-голям от това да преминеш от мандат в мандат. Когато виждаш какво се случва в политическата система в България, в управлението, а и в опозицията, залогът трябва да е много по-голям за всички тези, които се занимават с политика и са съхранили своята почтеност“, каза Витанов.

Според него е нормално в момента всички да говорят за нова политическа партия по няколко причини.

„Тази сглобка се ползва с доверие от 20%. Това са нива от времето на правителството на Жан Виденов, когато България беше в безпрецедентна икономическа и политическа криза. Опозицията също изглежда несъстоятелна и неспособна да генерира доверие. На този фон виждаме голям страх. Срещу появата на нова партия се обявяват всички представители на управляващото мнозинство. Времето ще покаже, но е ясно, че политически вакуум не остава. Трябва да се даде отпор на тази политическа система. Не дори като политик, а като гражданин, съм убеден – няма как това да продължи“, категоричен е евродепутатът.

Витанов, който беше председател на Инициативния комитет за запазване на националния празник Трети март, заяви, че целта е била изпълнена.

„Благодарение на подписката празникът беше запазен. Това беше единствената поправка в Конституцията, от която управляващите се отказаха между отделните четения в Народното събрание“, припомни той и цитира последното изследване на „Галъп“, според което и 80% от българите не искат промяна на националния си празник.

Според евродепутата атаките към президента Румен Радев от последните седмици са предизвикани от обстоятелството, че той е политикът с най-висок рейтинг и единствена алтернатива.

След избора на конституционни съдии, управляващото мнозинство ще продължи с непрозрачно разпределение на постове, смята Витанов.

„Сглобката ще продължи с тежки пазарлъци като на Капалъ чарши. Следва ротация, регулатори, битката за София. Всичко това ще бъде изтъргувано, така че всички участници да бъдат удовлетворени. ПП-ДБ се превърнаха в служители на останалите две партии, срещу които уж се бореха. Хората от сглобката излъгаха своите избиратели, защото в предизборната кампания говореха точно обратното на това, което после направиха. Така че очаквам все повече и все по-непрозрачни сделки. Все повече доволни партийци – от първи, втори, трети ешалон. Те няма да разтурят тази коалиция, хората са тези, които трябва да го направят“, добави Петър Витанов.

Промените в Конституцията не решават по същество никакви сериозни проблеми на българското общество. Част от тях са реваншистки, без дълбочина и устойчивост, смята още социалистът.

28 януари 2024 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук